Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ta kuptoni që keni probleme me dëgjimin?


Nëse jeni të shqetësuar se mund të keni humbje dëgjimi, nuk jeni vetëm. Shumë njerëz e humbin dëgjimin e tyre ngadalë kur arrijnë moshën.

Gjithashtu është e mundur të zhvillohet humbja e dëgjimit për shkak të zhurmës. Kjo është e vërtetë në çdo moshë – dhe kjo mund të ndodhë papritur ose me kalimin e kohës.

Problemet e dëgjimit janë serioze. Humbja e dëgjimit mund të jetë frustuese dhe madje e rrezikshme.

Nëse keni humbje dëgjimi, ju mund të:

Keni probleme me dëgjimin e zileve të derës ose alarmet

Zbuloni udhëzime ose paralajmërime të rëndësishme

Ndjeheni vetëm ose në depresion

Keni probleme të tjera shëndetësore.

Lajm i mirë është se nëse keni një problem dëgjimi, ka gjëra që mund të bëni për të dëgjuar më mirë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kontrolloni dëgjimin tuaj.

Si të kuptoni nëse keni humbje dëgjimi?

Nëse keni humbje dëgjimi, mund të keni vështirësi në dëgjimin ose kuptimin e anëtarëve të familjes, miqve ose bashkëpunëtorëve.

 Gjithashtu, mund t’ju ndihmojnë këto pyetje:

A i pyes shpesh njerëzit të përsërisin veten?

A po dëgjoj zhurmë në veshët e mi?

A kam probleme me dëgjimin e televizorit apo radios kur të tjerët nuk e bëjnë?

A kam probleme dëgjimi kur ka zhurmë në sfond?

Nëse i përgjigjeni po disa prej këtyre pyetjeve, mund të keni humbje dëgjimi.

 Ka shumë produkte, mjete dhe pajisje që mund të ndihmojnë me humbjen e dëgjimit:

Telefonat e posaçëm dhe aplikacionet smartphone që bëjnë tinguj më të zhurmshëm

Mjete për t’ju ndihmuar të dëgjoni në vende si një klasë ose teatër (të quajtur pajisje ndihmëse dëgjimi)

Cilësimet e televizorit të cilat gjithashtu tregojnë tekstin (që quhet titull i mbyllur)

Dritat ndezëse për t’ju bërë të ditur kur një alarm ose dyert zile po bien

Aparatet e dëgjimit që vini në ose pas veshit tuaj

Nëse mendoni se keni humbje dëgjimi, një mjek mund t’ju ndihmojë të kuptoni se cilat opsione janë të drejta për ju.

Për të gjetur nëse keni humbje dëgjimi, hapi i parë është që të testoheni. Pyetni mjekun tuaj për marrjen e provës së dëgjimit. Nëse shqetësoheni për dëgjimin tuaj, bisedoni me mjekun tuaj. Mjeku ose infermierja mund t’ju referojë tek një specialist dëgjimi ose një profesionist tjetër shëndetësor për një test dëgjimi – ose për ndihmë me dëgjimin tuaj. Mësoni më shumë rreth mjekëve që mund të ndihmojnë me humbjen e dëgjimit.

Bisedoni me miqtë dhe familjen tuaj.

Nëse keni probleme me dëgjimin, miqtë dhe familja juaj duhet të dinë. Ata mund të bëjnë ndryshime të vogla për t’ju ndihmuar të dëgjoni më mirë kur flisni.

Mbroni veshët nga zhurma të forta – Zhurmat e forta mund të shkaktojnë humbje dëgjimi, pa marrë parasysh sa jeni i vjetër.

 Për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimit të dëgjimit tuaj:

Vishni kapëse veshi ose veshmbathje të posaçme në qoftë se do të jeni rreth tingujve me zë të lartë, si në një vend ndërtimi ose në një koncert.

Mbani vëllimin të ulët kur dëgjoni muzikë me kufje ose kufje./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë