Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Si t’i zbuloni dëmtimet kronike në veshka?

Rritja e vazhdueshme e numrit të pacientëve me sëmundje renale të fazës fundore kërkon zbulimin e hershëm të sëmundjes kronike të veshkave (CKD).  

Në shumicën e sëmundjeve të veshkave, sulmohen njësitë e filtrimit të veshkave (nefronet) dhe dëmtojnë aftësinë e tyre për të eliminuar mbeturinat dhe lëngjet e tepërta të trupit.

Disa forma të kësaj sëmundjeje mund të trashëgohen, ndërsa të tjerat janë të fituara. Megjithatë, nëse këto dëmtime të veshkave zbulohen në stadet më të hershme, mund të parandalohet edhe kalimi i tyre në stadet kronike, çka mund të çojë deri në humbje të plotë të funksionit të veshkës.

Sëmundja kronike e veshkave mund të zbulohet perms tre teste të thjeshta:

Kontrolli i tensionit të gjakut

Gjetja e albuminës në urine

Matja e kreatininës në serum.

Personat që rrezikohen nga kjo sëmundje janë:

Personat mbi 50 vjeç

Pacientët që vuajnë me tension të lartë të gjakut

Duhanpirësit

Njerëzit me sëmundje kardiovaskulare

Pacientët që vuajnë nga diabeti

Njerëzit me një histori familjare të sëmundjeve të veshkave

Njerëzit me mbipeshë.

Fillimi i kësaj sëmundjeje shpesh mund të jetë i heshtur dhe pa simptoma të dukshme./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë