Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çrregullimet e veshëve!

Veshi juaj ka tre pjesë kryesore: e jashtme, e mesme dhe e brendshme. Ju përdorni të gjithë ata në dëgjim. Valët e zërit vijnë përmes veshit tuaj të jashtëm.

Ata arrijnë veshin tuaj të mesëm, ku e bëjnë veshkën tuaj të lëkundur. Vibrimet transmetohen përmes tre kockave të vogla, në veshin tuaj të mesëm. Vibrimet udhëtojnë në veshin tuaj të brendshëm, tek një organ në formë kërmilli. Veshi i brendshëm i bën impulset nervore që dërgohen në tru. Truri juaj i njeh si tinguj. Veshi i brendshëm gjithashtu kontrollon ekuilibrin.

Një sërë kushtesh mund të ndikojnë në dëgjimin ose në balancimin tuaj:

Infeksionet e veshit janë sëmundja më e zakonshme tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël

Tingëllimë tringëllimë, një zhurmë në veshët tuaj, mund të jetë rezultat i zhurmave të forta, ilaçeve ose një sërë shkaqesh të tjera

Sëmundja e Meniere mund të jetë rezultat i problemeve të lëngjeve në veshin tuaj të brendshëm; simptomat e saj përfshijnë tringëllimë në veshë dhe marramendje

Barotrauma e veshit është një dëmtim i veshit tuaj për shkak të ndryshimeve në shtypjen barometrike (ajrore) ose të ujit

Disa çrregullime veshi mund të rezultojnë në çrregullime të dëgjimit dhe shurdhim.

Otoplastika – e njohur gjithashtu si kirurgji kozmetike veshit – është një procedurë për të ndryshuar formën, pozicionin ose madhësinë e veshëve

Ju mund të zgjidhni të keni otoplastikë nëse jeni shqetësuar se sa jashtë qëndrojnë veshët tuaj. Ju gjithashtu mund të konsideroni otoplastikën nëse veshi ose veshët tuaj janë dëmtuar për shkak të një dëmtimi ose defekti të lindjes.

Otoplastika mund të bëhet në çdo moshë pasi veshët kanë arritur madhësinë e tyre të plotë – zakonisht pas moshës 5 – përmes moshës madhore. Në disa raste, operacioni kryhet në moshën 3 vjeçare.

Nëse një fëmijë lind me veshë të shquar dhe disa probleme të tjera të veshit, shpimi mund të korrigjojë me sukses këto çështje nëse fillon menjëherë pas lindjes.

Ashtu si çdo lloj tjetër i kirurgjisë së madhe, otoplastika paraqet rrezikun e gjakderdhjes, infeksionit dhe një reaksion të kundërt ndaj anestezisë. Është gjithashtu e mundur që të ketë një reagim alergjik ndaj shiritit kirurgjikal ose materialeve të tjera të përdorura gjatë ose pas procedurës./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë