Die, Tet 17, 2021
Banner Top
Banner Top
Shëndeti i veshëve të fëmijëve, çfarë duhet të dinë prindërit?

Mbajtja shëndetshëm e veshëve të fëmijëve është e rëndësishme jo vetëm për mirëqenien e tyre fizike, por edhe për zhvillimin e gjuhës dhe arritjet akademike. Infeksionet e veshit janë një nga sëmundjet më të zakonshme të fëmijërisë.

Mënyra se si funksionon veshi ka një efekt të rëndësishëm në atë se si ndodhin infeksionet e veshit. Veshi përbëhet nga tri rajone: veshi i jashtëm, veshi i mesëm dhe veshi i brendshëm. Në veshët e mesëm ndodhin infeksionet më të zakonshme të veshit tek fëmijët. Infeksionet e veshit të mesëm quhen mediat otitis.

Infeksioni i veshit të mesëm me dhimbje të konsiderueshme quhet mediumi i otitit akut (AOM). Simptoma të tjera të AOM mund të përfshijnë ethe, të vjella, diarre, humbje të lehtë të butë dhe të moderuar dhe lodhje.

Në disa raste, lëngu mbetet në veshin e mesëm edhe pasi dhimbja e AOM shkon larg. Fëmijët gjithashtu mund të kenë lëngje në veshin e mesëm pa pasur ndonjëherë AOM. Lëngjet në vesh pa simptoma akute quhen mediat otitis me rrjedhje (OME). OME mund të zgjasë nga disa ditë në javë.

Kur fëmijët kanë OME shpesh, ose për periudha të gjata kohore, gjendja mund të ndërhyjë në dëgjim. Për shkak se një fëmijë shumë i vogël duhet të dëgjojë qartë për të mësuar se si të flasë, OME kronike mund të vonojë zhvillimin e gjuhës.

Nëse fëmija juaj shpesh ka lëngje në veshin e mesëm që ndërhyn me dëgjimin, pediatri i tij ose saj mund të rekomandojë tubat e veshit. Tubat e veshit, të quajtura edhe tuba ventilues, lejojnë që lëngu në veshin e mesëm të rrjedhë në kanalin e veshit të jashtëm. Tubat e veshit mund të përmirësojnë dëgjimin dhe të zvogëlojnë numrin dhe seriozitetin e infeksioneve të veshëve tek fëmijët.

Simptomat e infeksionit të veshit

Ndjenjë e bezdisur në veshin (et) e prekur

Dhimbje të mprehta ose të papritura, ose një dhimbje të mërzitshme, të vazhdueshme në vesh

Dëgjimi i ngathët ose humbja e dëgjimit të përkohshëm

Dhimbje kur tërhiqet në kurriz

Ethe (kur është e pranishme infeksioni bakterial)

Shkarkimi nga veshi, dhimbja e kokës, marramendja dhe humbja e thellë e dëgjimit janë simptoma serioze

Në fëmijët: Fëmijët e vegjël mund të veprojnë jashtëzakonisht të inatosur dhe / ose të qajnë vazhdimisht, si dhe të tërheqin veshët e tyre

Çfarë e shkakton infeksionin e veshit?

Infeksionet virale ose bakteriale të traktit të sipërm respirator, sidomos një e ftohtë ose dhimbje të fytit, shpesh janë shkak i infeksioneve të veshit të mesëm. Disa alergji gjithashtu mund të shkaktojnë infeksione të veshit të mesëm, ashtu si edhe ndryshimi i papritur në lartësi kur udhëtojnë.

Fakti që tubi eustak është më i vogël dhe më horizontal gjatë fëmijërisë së hershme, që ndihmon përhapjen e infeksionit nga traktati i sipërm respirator në veshin e mesëm, mund të jetë arsyeja pse fëmijët janë më të prekshëm ndaj infeksionit.

Parandalimi i infeksionit të veshit

Zakonisht nuk është i mundur parandalimi i mediat otitis. Por fëmijët që kanë infeksione të përsëritura mund të jenë në gjendje të marrin medikamente për të parandaluar infeksionet bakteriale. Gjithashtu, mund të ndërmerrni hapa për të parandaluar dhimbjen e veshëve gjatë fluturimit./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë