Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Kanceri i veshkave, shkaqet dhe parandalimi!

Kanceri i veshkave është një sëmundje e rrallë që buron në gjëndrat e veshkave. Sëmundjet e veshkave gjenden në krye të veshkave dhe përbëhen nga dy pjesë që funksionojnë veçmas: shtresa e jashtme (korteksit) dhe zona e brendshme (medulla).

Lëkura prodhon tre hormone të mëdha: kortizol (një glucocorticoid), aldosteron (një mineralocorticoid) dhe dehidroepiandrosteron (DHEA, një androgen). Medulla prodhon epinefrin (adrenalin), norepinefrinën dhe dopaminën.

Tumoret e veshkave mund të rrisin prodhimin e hormoneve (të quajtura tumoret funksionale). Tumoret e veshkave që nuk prodhojnë hormone quhen mosfunksionim. Simptomat e kancerit të veshkave dhe trajtimi për gjendjen varen nga fakti nëse tumori funksionon ose nuk funksionon, dhe në të cilën hormoni po mbipopullohet.

Lloji më i zakonshëm i kancerit të veshkave zhvillohet në korteksin e veshkave dhe quhet karcinoma adrenokortike. Karcinomat adrenokortike që funksionojnë mund të prodhojnë simptoma të lidhura me rritjen e prodhimit të hormoneve.

Tumoret jofunksionale mund të shkaktojnë dhimbje nga presioni në organet abdominale dhe një masë në bark që është në gjendje të ndihet me gishta (të dukshëm).

Kanceret që zhvillohen në medullën e veshkave përfshijnë neuroblastomën (origjinën në qelizat nervore të pazhvilluara) dhe feokromocitomën (origjinën në qelizat që prodhojnë epinefrin dhe norefinefrin). Neuroblastoma zakonisht ndodh tek foshnjat dhe fëmijët dhe feokromocitoma zakonisht ndodh tek njerëzit që janë në 30 dhe 40 vjeç.

Llojet e tjera të kancerit (p.sh., gjirit, mushkërive) mund të përhapen (metastasize) në gjëndra veshkave.

Trajtimi i kancerit të veshkave varet nga faza e sëmundjes në diagnozë. Opsionet përfshijnë kirurgji, kimioterapinë dhe rrezatimin. Trajtimi për pacientët me tumore funksionale zakonisht përfshin përdorimin e medikamenteve për të menaxhuar simptomat.

Kirurgjia e kancerit adrenal

Heqja kirurgjikale e gjëndrës adrenale (e quajtur adrenalectomy) është shërimi i vetëm për kancerin adrenal. Është e rëndësishme të përcaktohet nëse kanceri është përhapur para operacionit, sepse metastazat në nyjet limfatike ose organet e tjera (p.sh., mëlçia, mushkëritë, veshkat) shpesh kërkojnë një operacion të gjerë. Tumoret e veshkave që nuk janë përhapur nganjëherë hiqen duke përdorur adrenalektominë laparoskopike, e cila kryhet përmes një prerjeje të vogël.

Kimioterapia për trajtimin e kancerit të veshkave

Kimioterapia është një trajtim që udhëton në të gjithë trupin nëpërmjet qarkullimit të gjakut (që quhet trajtim sistemik). Ky trajtim shpesh përdor një kombinim të barnave për të shkatërruar qelizat e kancerit. Kimioterapia përdoret si një trajtim paliativ për kancerin e veshkave metastatike dhe gjithashtu

mund të përdoret përveç kirurgjisë (terapi adjuvant). Droga mund të administrohet me gojë ose nëpërmjet një vene (intravenoze).

Mitotani  e ndalon funksionin e gjëndrave të veshkave dhe është droga e zgjedhur për trajtimin e kancerit adrenal të paoperueshëm. Përafërsisht 20 për qind e pacientëve të kancerit të veshkave përgjigjen ndaj trajtimit me mitotan. Efektet anësore përfshijnë çrregullime gastrointestinale (p.sh., humbje e oreksit, vjellje, diarre) dhe çrregullime neurologjike (p.sh. depresioni, letargjia, përgjumja).

Kanceri i veshkave nuk mund të parandalohet./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë