Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Hipertensioni, si ta trajtojmë?

Presioni i gjakut është forca e gjakut kundër mureve të arterieve. Zemra krijon këtë forcë kur kontraktohet dhe kur mbështetet në mes të kontraktimeve.

Çfarë është hipertensioni?

Hipertensioni është një diagnozë mesatare e presionit të lartë të gjakut, i cili bëhet nëse numri sistolik ose numri diastolik qëndron më i lartë se normalisht shumicën e kohës.

Nëse nuk trajtohet herët, presioni i lartë i gjakut, ose siç njihet ndryshe hipertensioni shkakton ndërlikime të shumta, duke nisur nga ato të stadeve më të lehta, e deri tek pasojat fatale për jetën. 

Në këtë gjendje, zemra duhet të pompojë më shumë për të lëvizur gjakun përmes trupit, duke shtuar ngarkesën e punës të zemrës dhe enëve të gjakut. Hipertensioni mund të dëmtojë enët e gjakut dhe zemrën, duke rritur rrezikun e goditjes së zemrës, sëmundjeve të zemrës (duke përfshirë sulmet në zemër) dhe sëmundjen e veshkave.

Individët në fazat e hershme të tensionit të lartë zakonisht nuk kanë simptoma ose sinjale paralajmëruese specifike. Në kundërshtim me besimin popullor, dhimbja e kokës ose hunda nuk janë zakonisht simptoma të fazave të hershme të tensionit të lartë. E vetmja mënyrë e besueshme për të kuptuar nëse keni ose po zhvilloni presionin e lartë të gjakut është që të kontrollohet.

Sa duhet të jetë presioni gjakut?

Presioni i gjakut shkon lart e poshtë në varësi të asaj që bëni. Ai mund të rritet gjatë periudhave të eksitimit, nervozizmit, ose stërvitjeve dhe gjumit jo të mirë.

Nëse jeni midis moshave 18 dhe 60, presioni i gjakut duhet të jetë nën 140 mm Hg systolic dhe 90 mm Hg diastolic. Nëse jeni më i vjetër se 60 pa diabet ose sëmundje kronike të veshkave, presioni i gjakut duhet të jetë nën 150 mm Hg sistolik dhe 90 mm HG diastolik.

Simptomat e hershme që shfaq hipertensioni përfshijnë:

  • Dhimbje koke.
  • Valë skuqjeje dhe nxehtësie në kokë.
  • Marrje mendsh.
  • Zhurma në vesh.
  • Dobësi trupore dhe lodhje.
  • Nganjëherë shoqërohet me gjak nga hundët.
  • Ankth dhe depresion.

Si trajtohet hipertensioni?

Presioni i lartë i gjakut zakonisht nuk mund të shërohet, por mund të kontrollohet me trajtim të duhur. Mundësitë e trajtimit përfshijnë ndryshimin e zakoneve të dietës / stërvitjes dhe medikamenteve. Sidoqoftë, kjo zakonisht kërkon ilaçe gjatë gjithë jetës për ata individë, presioni i gjakut i të cilëve është definitivisht jonormal.

Nëse klinicisti juaj përshkruan një ose më shumë medikamente për ju, është e rëndësishme që t’i merrni ato rregullisht (jo vetëm kur ju kujtohet apo ndjeheni keq).

Kontrollimi i presionit të lartë të gjakut mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve të veshkave. Diskutoni ndonjë efekte anësore me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor, sepse shumë mund të parandalohen nga një ndryshim në dozat apo llojin e ilaçeve./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë