Sht, Sht 25, 2021
Banner Top
Banner Top
A është i rrezikshëm tensioni i lartë i gjakut?

Tensioni i lartë i gjakut rrit rrezikun për probleme serioze shëndetësore, përfshirë goditje në tru dhe sulme në zemër.

Bëni kontrollin e gjakut rregullisht duke filluar nga mosha 18 vjeç – dhe bëni çmos për të mbajtur gjurmët e numrave të presionit të gjakut.

Sa shpesh duhet kontrolluar tensionin e gjakut?

Nëse jeni 40 vjeç ose më i vjetër, ose nëse jeni në rrezik më të lartë për tension të lartë, bëni kontrollin e gjakut një herë në vit.

Nëse jeni 18 deri në 40 vjeç dhe nuk jeni në rritje të rrezikut për tension të lartë, bëni kontrollin e gjakut çdo tre deri në 5 vjet.

Çfarë iu shtyen drejt rrezikut të lartë për presionin e lartë të gjakut?

Rreziku juaj për tension të lartë të gjakut rritet kur të plakeni. Ju jeni gjithashtu në rritje të rrezikut për tension të lartë nëse:

Jeni mbipeshë ose keni obezitet

Nuk bëni mjaftueshëm aktivitet fizik

Pini shumë alkool

Nuk hani një dietë të shëndetshme

Keni diabetin ose disa lloje të sëmundjeve të zemrës

Çfarë është presioni i gjakut?

Presioni i gjakut është sa rëndë gjaku juaj shtyn kundër mureve të arterieve tuaja kur zemra juaj pompon gjakun. Arteriet janë tubat që mbajnë gjaku larg nga zemra. Çdo herë që rreh zemra juaj, ajo pompon gjakun përmes arterieve tuaja në pjesën tjetër të trupit tuaj.

Çfarë është hipertensioni?

Hipertensioni është term mjekësor për presionin e lartë të gjakut. Presioni i lartë i gjakut zakonisht nuk ka simptoma, prandaj nganjëherë quhet një “vrasës i heshtur”. E vetmja mënyrë për të ditur nëse keni tension të lartë është të testoheni.

Çfarë do të thonë numrat e presionit të gjakut?

Testi i presionit të gjakut matë sa  vështirë zemra juaj po punon për të pompuar gjakun përmes trupit tuaj.

Presioni i gjakut matet me 2 numra. Numri i parë është presioni në arteriet tuaja kur zemra juaj rreh, ndërsa numri i dytë është presioni në arteriet tuaja mes rrahjeve, kur zemra juaj zbut.

Si mund ta kontrolloni presionin e gjakut?

Presioni i gjakut mund të shkojë lart e poshtë, kështu që mund t’ju nevojitet të kontrollohet më shumë se një herë.

Vepro!

Për të parandaluar ose ulur presionin e lartë të gjakut, filloni duke e kontrolluar tensionin e gjakut sa më shpejt që të jetë e mundur.

Kontrolloni rregullisht tensionin e gjakut.

Sigurohuni që një mjek apo infermiere të kontrollojë presionin tuaj të gjakut në vizitën tuaj të ardhshme. Shkruani numrat e presionit të gjakut kështu që ju do t’i kujtoni ato.

Ju gjithashtu mund të gjeni makina të presionit të gjakut në shumë qendra tregtare, farmaci dhe dyqane ushqimore. Shumica e këtyre makinave janë të lira për t’u përdorur./Familja Jonë 

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë