Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Dobitë shëndetësore të spinaqit!

Spinaqi është një super ushqim. Zarzavate të errëta me gjethe si spinaqi janë të rëndësishme për shëndetin e lëkurës, flokëve dhe kockave. Ato gjithashtu sigurojnë proteina, hekur, vitamina dhe minerale.

Përfitimet e mundshme shëndetësore të konsumimit të spinaqit përfshijnë përmirësimin e kontrollit të glukozës në gjak në njerëzit me diabet, uljen e rrezikut të kancerit dhe përmirësimin e shëndetit të kockave, si dhe furnizimin e mineraleve dhe vitaminave që mund të ofrojnë një gamë të ndryshme.

Spinaqi është përdorur nga kultura të ndryshme gjatë gjithë historisë, sidomos në vendet e Mesdheut, në Lindjen e Mesme dhe në Azinë Jug-Lindore. Ai mund të inkorporohet lehtësisht në çdo dietë, pasi është i lirë dhe i lehtë për t’u përgatitur.

Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë (USDA), një spinaq me 100 gram shërben 28.1 mikrogramë vitaminë C, 34 për qind të rekomandimit të përditshëm.

Spinaqi mund të shtohet si një përbërës i shumë enëve dhe ose të gatuara ose të papërpunuara.

Përfitimet

Spinaqi përmban një antioksidant të njohur si acidi alfa-lipoik, i cili është treguar të ulë nivelet e glukozës, rrit ndjeshmërinë e insulinës dhe parandalon ndryshimet oksiduese të stresit në pacientët me diabet.

Studimet mbi acidin alfa-lipoik kanë treguar gjithashtu ulje në neuropati periferike dhe neuropati autonome në diabetikët.

Megjithatë, shumica e studimeve kanë përdorur acidin alfa-lipoik intravenoz dhe është e pasigurt nëse plotësimi oral do të nxjerrë të njëjtat përfitime.

Parandalon kancerin

Spinaqi dhe perime të tjera jeshile përmbajnë klorofil. Disa studime, duke përfshirë këtë studim të vitit 2013 të kryera në 12,000 kafshë, kanë treguar që klorofili është efektiv në bllokimin e efekteve kancerogjene të amines heterociklike.

Shëndeti i kockave

Prurjet e ulëta të vitaminës K janë shoqëruar me një rrezik më të lartë të thyerjes së kockave. Konsumi i përshtatshëm i vitaminës K është i rëndësishëm për shëndetin e mirë, pasi ajo vepron si një modifikues i proteinave të matricës së eshtrave, përmirëson absorbimin e kalciumit dhe mund të zvogëlojë sasinë e kalciumit që e lë trupin në urinë.

Promovon rregullsinë e tretjes

Spinaqi është i lartë në fibra dhe ujë, të cilat të dyja ndihmojnë për të parandaluar kapsllëkun dhe për të nxitur një trak të shëndetshëm të tretjes. Konsumi i kaliumit shumë mund të jetë i dëmshëm për ata të cilët nuk i kanë veshkat plotësisht funksionale.

Nëse veshkat nuk janë në gjendje të heqin kaliumin e tepërt nga gjaku, kjo mund të jetë fatale. Është e rëndësishme që njerëzit me probleme të veshkave të mos konsumojnë nivele të rrezikshme të kaliumit./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë