Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Dobitë që vijnë nga domatja

Domantet kanë në përbërje një substancë të quajtur likopen – që ka ngjyrë të kuqe. Pikërisht kjo substancë i mbron domatet nga rrezet e diellit, e në të njëjtën mënyrë mendohet që i mbron qelizat  nga dëmtimet.

Likopeni është një prej antioksidanteve më të fuqishëshëme, që lufton radikalet e lira dhe ndikon në sistemin imunitar.

Kjo substancë ndikon gjithashtu edhe në ujlen e kolesterolit të keq si dhe tensionit të gjakut. Konsumimi i përditshëm i domateve, gjithashtu ulë rezikun nga sëmundjet e zemrës.

Sipas disa studimeve, domatet ndihmojnë njerëzit që vuajnë nga astma si dhe mund të parandalojnë emfizemën. Kjo e tëra për shkak të antioksiduesve si likopeni, luteina dhe zeaksantina.

Sytë mund të dëmtohen shumë nga drita e kaltërt që lëshojnë paisjet elektronike, prandaj një substancat të quajtura luteinë dhe zeaksantinë që ka domatja ndikojnë në letëhsimin e dhimbjeve të kokës që shkaktohen nga lodhja e syve.

Likopeni gjithashtu ndikon në parandalimin e sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve. /Familja Jone

Youtube

Arkiva

Kategoritë