Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Diarrea, kur duhet të shqetësohemi?

Kur keni diarre, lëvizjet tuaja të zorrëve  janë të lirshme dhe të holluara me ujë. Është shumë e zakonshme dhe zakonisht jo serioze.

Shumë njerëz marrin diarre një herë apo dy herë në vit. Zakonisht zgjat 2 deri 3 ditë, dhe ju mund ta trajtoni atë me ilaçe. Disa njerëz e marrin atë më shpesh si pjesë e sindromës së zorrëve nervoze (IBS) ose kushteve të tjera.

Simptomat

Dhimbje barku

Lëvizje të  lirshme të zorrëve

Simptomat më serioze përfshijnë:

Gjak ose mukus në stolin tuaj

Humbje peshe

Ethe

Nëse keni stolitë ujore më shumë se tri herë në ditë dhe nuk jeni duke pirë mjaft lëngje, ju mund të bëheni i dehidratuar. Kjo mund të shkaktojë komplikacione serioze nëse nuk trajtohet.

Shkaqet

Zakonisht, diarrea shkaktohet nga një virus që infekton zorrën tuaj. Disa njerëz e quajnë atë “gripi i zorrëve” ose “gripi  i stomakut”.

Shkaqe të tjera përfshijnë:

Abuzimi me alkoolin

Alergji ndaj ushqimeve të caktuara

Diabeti

Sëmundjet e zorrëve

Infeksioni nga bakteret (shkaku i shumicës së llojeve të helmimit me ushqim) ose organizmave të tjerë

Abuzimi laksativ

Medikamente

Tiroidi tepër aktiv (hyperthyroidism)

Terapia e rrezatimit

Disa kancere.

Diarrea mund të shkaktojë kapsllëk, sidomos për njerëzit që kanë sindromë të zorrëve nervore.

Kur duhet ta lajmërojmë mjekun?

Telefononi menjëherë mjekun tuaj nëse keni:

Gjakë në diarre

Ethe që është e lartë (mbi 101 F) ose që zgjat më shumë se 24 orë

Diarre që zgjat më shumë se 2 ditë

Përzierje ose hedhja poshtë që ju pengon të pini lëngje për të zëvendësuar lëngjet e humbura

Dhimbje të forta në bark ose rektum

Diarre pas kthimit nga një vend i huaj

Gjithashtu, thirrni menjëherë mjekun tuaj nëse keni diarre dhe ndonjë nga këto shenja të dehidrimit:

Urinë e errët

Rrahje e shpejtë e zemrës

Dhimbje koke

Lëkurë të thatë

Nervozizëm./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë