Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
ÇRREGULLIMET E ABSORBIMIT, SIMPTOMAT DHE TRAJTIMI

Tretja, që ndodh në traktin gastrointestinal (GI) ose në sistemin e tretjes, është procesi i thyerjes së ushqimit në një formë që mund të absorbohet në qarkullimin e gjakut dhe të përdoret nga trupi.

Traktati i tretjes përbëhet nga organet e mëposhtme:

Goja

Ezofagu (tubi muskulor që mbart ushqim në stomak)

Stomaku

Zorrët e vogla (zorrë e vogël)

Zorrët e mëdha (zorrë e trashë ose zorrës së trashë)

Sistemi biliar (dmth. Mëlçia, pankreasi, fshikëz e tëmthit, kanalet biliare)

Gjatë tretjes, shumica e lëndëve ushqyese në ushqim absorbohen në zorrën e hollë. Rreshtimi i zorrës së vogël (i quajtur mukoza) përmban folda, rrudha dhe projeksione (të quajtura villi dhe microvilli) që rrisin sipërfaqen e rreshtimit të zorrëve, duke siguruar një sipërfaqe më të madhe me të cilën absorbohen lëndët ushqyese. Mukoza gjithashtu përmban qeliza të veçanta që rrisin absorbimin e lëndëve ushqyese.

Llojet e çrregullimeve të absorbimit

Ka një numër të llojeve të ndryshme të çrregullimeve absorbuese, shumica e të cilave rezultojnë në një aftësi të zvogëluar për të absorbuar lëndë ushqyese (dmth., Keqpërdorim). Çrregullimet që rrisin thithjen e disa lëndëve ushqyese përfshijnë hemokromatosisin (thithjen e hekurit, të quajtur edhe sëmundja e mbingarkesës së hekurit) dhe sëmundja e Wilsonit (rritja e absorbimit të bakrit).

Intoleranca e laktozës quhet gjithashtu mangësi primare ose sekondare e laktazës. Mangësia primare e laktazës është një kusht i zakonshëm që zhvillohet me kalimin e kohës, ndërsa trupi prodhon më pak laktazë. Ky proces fillon dhe vazhdon përreth 2 vjet, por simptomat zakonisht zhvillohen shumë më vonë në jetë.

Disa çrregullime absorbuese rezultojnë nga një abnormalitet i lindur (dmth., I pranishëm në lindje, i trashëguar) ose i fituar (jo i trashëguar) në traktin e GI. Të tjerë zhvillohen si rezultat i dëmtimit të mukozës së zorrëve ose organeve të tretjes. Ky dëm mund të shkaktohet nga lëndimi, sëmundja ose një përgjigje jonormale e sistemit imunitar.

Llojet e tjera të çrregullimeve absorbuese janë shkaktuar nga zvogëlimi i prodhimit të substancave të caktuara (p.sh., enzimat e tretjes, acidit stomak) në sistemin GI ose sistemit biliar (p.sh. pankreasi) ose nga mikroorganizmat (p.sh. bakteret, parazitët) .

Trajtimi për çrregullimet e absorbimit varet nga shkaku themelor. Në shumë raste, simptomat mund të menaxhohen me sukses. Megjithatë, edhe me trajtimin e duhur, dëmtimi i traktit GI mund të zgjasë deri në 2 vjet për t’u shëruar.

Planet e trajtimit shpesh përfshijnë ilaçe (p.sh., antibiotikë me spektër të gjerë), shtesa (p.sh., shtojca enzimat e pankreasit, shtojcave të vitaminave dhe mineraleve), dhe ndryshime dietike (p.sh. heqja e lëndës ushqyese të keqpërdorur nga dieta). Çrregullimet e absorbimit që përfshijnë anomalite të rënda kongjenitale ose të përhapura të zorrëve ose dëme të konsiderueshme në zorrë mund të kërkojnë kirurgji./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë