Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
ÇKA është sistemi endokrin?

Shkruar nga Dr. Valbone Blaku  Specialist e Mjekesisë Familjare
Laboratori “Olive”

  • Sistemi endokrin është një rrjet i integruar që përbëhet nga gjëndra të ndryshme të vendosura në të gjithë trupin. Së bashku me sistemin nervor, sistemi endokrin kontrollon dhe rregullon shumë funksione të brendshme trupore. Ndërsa sistemi nervor përdor impulset nervore si një mjet kontrolli, sistemi endokrin përdor molekulat të lajmëtarëve kimikë të quajtur hormone. Hormonet prodhohen, ruhen dhe sekretohen nga rrjeti i gjëndrave.
  • Hormonet ndikojnë në sistemet e shumta në të gjithë trupin, duke përfshirë zhvillimin e meshkuj dhe femra karakteristikave seksuale, pjellorisë, rritja, konsumit të energjisë, tretje, shfrytëzimin e glukozës, përgjigje stresi, bilanci fluide / ujit, metabolizmin e eshtrave, dhe mirëmbajtjen e presionit të duhur të gjakut. Kur gjëndrat prodhojnë shumë ose tepër pak të një hormoni të caktuar dhe ndikojnë në këto procese, ai njihet si një çekuilibër i hormoneve. Disa nga këto kushte kanë emra të tillë si sindroma Cushing (e lidhur me kortizol të tepërt), sepse ato janë të lidhura me një grup tipik simptomash dhe komplikimesh.
  • Mosfunksionimi i një gjëndre endokrine mund të ndodhë kur ka një problem me vetë gjëndre n, një problem në sistemin e reagimit , dhe / ose për shkak të mungesës së përgjigjes nga ana e indeve të synuara hormon-së. Një ulje në prodhimin e hormoneve mund të jenë të lidhura me trauma, dëmtimi nga sistemit imunitar, infeksionit, grumbullim nga qelizat e hormoneve-prodhimin nga një tumor, ose një mutacion trashëguar gjenit që ndikon në sasinë, cilësinë, ose struktura e hormoneve. Dështimi i një gjëndër për të prodhuar dhe liruar hormonet e mjaftueshme për të stimuluar gjëndrën e synuar për të prodhuar dhe nxjerrë hormonin e saj mund të zvogëlojë prodhimin.
  • Rritja e prodhimit të hormoneve mund të lidhet me një çekuilibër të sistemit të reagimeve të tilla si gjëndra e hipofizës, që prodhon shumë hormon të tillë si ACTH dhe prishjen e sistemit të reagimit. Rritja e prodhimit mund të jetë e lidhur me hyperplasia (zgjeruar gjëndra) ose një tumor i qelizave hormonit-prodhimin, por edhe mund të ndodhë për shkak të mungesës së përgjigjes së indeve, përdorimit mjekim, apo një gjendje të trashëguar.
  • Tumoret endokrine që prodhojnë hormone të tepërta janë përgjithësisht të vogla dhe zakonisht janë të mirë. Shumica e tyre janë të vendosura brenda gjëndrës së prekur dhe prodhojnë një lloj të vetëm të hormoneve. Rrallë, ata mund të jenë kancerogjene. Është gjithashtu shumë e rrallë që tumoret endokrine-ndërprerës mund të jenë të gjetura diku tjetër në trup. Një tumor mund të shkaktojë simptoma për shkak të hormonit të tepërt  qe është prodhuar, sepse rritja e tumorit mund te ul prodhimin e hormoneve të tjera në gjëndër, ose për shkak se madhësia e saj fizike shtyn kundër nervave dhe strukturat përreth.
  • Kushte më të trashëguara endokrine janë të rralla dhe janë të lidhura zakonisht me prodhimin mangët ose jofunksional të një hormoni të vetme apo hormoneve për prodhimin e një gjëndër të veçantë (për shembull, hypothyroidism kongjenitale). Megjithatë, ekzistojnë kushte gjenetike që prekin shumë gjëndra. Dy që janë identifikuar si të ndikojnë në disa gjëndra endokrine janë MEN-1 dhe MEN-2 (Multiple Endocrine Neoplasia, llojet 1 dhe 2). Këto kushte janë të lidhura me ndryshime në gjenet specifike, dhe ato rrisin rrezikun e jetës .Këto kushte lidhen me ndryshimet në gjenet specifike dhe rrisin rrezikun e jetës që njerëzit e prekur do të zhvillojnë tumoret në një ose më shumë gjëndra endokrine.

Shembuj të çrregullimeve endokrine
Sëmundja Addison dhe pamjaftueshmëria veshkave
Hiperplasia kongjenitale të veshkave (CAH)
Sindromi Conn (hiperaldosteronizmi primar)
Sindromi Cushing
Diabetes mellitus
Steriliteti
Sëmundjet  e paratiroidese
Çrregullime hipofizike
Anomalitë menstruale, duke përfshirë Sindromin Ovarian Polycystic (PCOS)
Sëmundjet tiroide, duke përfshirë sëmundjen Graves, tiroiditis Hashimoto dhe kanceri tiroide
Acromegalia
Hiperplasia e qelizave C
Diabetes insipidus
Neoplazia e shumëfishtë endokrine e tipit 2 (MEN 2)
Pheochromocytoma
Hiperaldosteronizmi sekondar
Mungesa e hormoneve të rritjes
Sindromi Zollinger-Ellison
Çrregullime të kohës dhe zhvillimit të pubertetit (p.sh. i parakohshëm)

Të gjitha hulumtimet e nevojshme për vendosjen e një diagnose të saktë kur keni çrregullime në këtë system  ju mund ti bëni analizat në OML prandaj besoni në më të mirën .

Youtube

Arkiva

Kategoritë