Mar, Shk 13, 2024
Banner Top
Banner Top
Cilat janë shkaqet e erës së keqe të gojës?

Një përqindje e madhe e njerëve kanë frymëmarrje kronike të keqe, ose halitozë.

Simptomat e frymëmarrjes së keqe

Shije e keqe në gojë

Mishrat e gjakderdhjes

Çfarë shkakton frymën e keqe?

Fryma e keqe ka shumë shkaqe, por shpesh shkaku themelor është aktiviteti i baktereve në gojë. Shumica e rasteve të frymëmarrjes së keqe janë për shkak të ndarjes së grimcave të ushqimit në dhe rreth dhëmbëve tuaj, të cilat mund të krijojnë gazra që lëshojnë aromë të keqe. Nëse keni dhëmbë dhe mish të shëndoshë, por ende keni frymë të keqe, zakonisht vjen nga zona e prapme e gjuhës, ndoshta për shkak të pikimit postnasal në sipërfaqen e gjuhës.

Sëmundja periodontale (inflamacioni i mishit të dhëmbëve) gjithashtu mund të shkaktojë frymëmarrje të keqe, ashtu si edhe një gojë e thatë, e cila kontribuon në halitozë, sepse pështymja ndihmon në mbajtjen e baktereve në kontroll. Kjo ndihmon në shpjegimin e “frymës së mëngjesit”. Pëshpëritjet me gojë me përmbajtje të lartë të alkoolit gjithashtu mund të thajnë gojën, duke i lejuar bakteret të lulëzojnë. Dhe disa kushte mjekësore dhe ilaçe mund të shkaktojnë gojë kronike të thatë, ose kserostomia.

Halitoza mund të shkaktohet gjithashtu nga çrregullime të caktuara të frymëmarrjes ose gastrointestinale, si dhe diabeti mellitus, sinusiti kronik ose bronkit, sëmundja e mëlçisë ose veshkave dhe emfizema.

Faktorë të tjerë kontribues përfshijnë pirjen e duhanit, pije alkoolike dhe ushqime të tilla si hudhra dhe qepë, të cilat përmbajnë vajra të paqëndrueshëm që absorbohen në qarkullimin e gjakut, mbahen në mushkëri dhe lëshohen në frymën tuaj.

Çamçakëzat vetëm përkohësisht do të shuajnë frymën e keqe; nuk mund ta shërojnë problemin themelor.

Përkundrazi, merrni këto masa.

Pastroni më shpesh – Pastrimi i dhëmbëve tuaj pas çdo vakti do të përmirësojë shumicën e rasteve të frymëmarrjes së keqe. Kur të mbaroni me dhëmbët tuaj, pastroni lehtë çatinë e gojës tuaj dhe mishrat e dhëmbëve.

Pastroni me pe – Pastroni hapësirat mes dhëmbëve tuaj të paktën një herë në ditë.

Hani ushqime të pasura me vitaminë C – Ngrënja e një peme të pasur me vitaminë C si limoni, portokalli pas çdo vakti mund të parandalojë frymën e keqe. Gjithashtu mund të bëjë dhëmbët më të shëndetshëm.

Bëni vizita të rregullta dentare – Bëni që dhëmbët tuaj të ekzaminohen dhe pastrohen periodikisht nga dentisti juaj dhe / ose një higjienist dentar./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë