Mar, Shk 13, 2024
Banner Top
Banner Top
Cilat janë rreziqet që sjellë seksi pa prezervativ?

Prezervativët ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme (IST), përfshirë HIV-in, nga transmetimi midis partnerëve seksualë. IST mund të transmetohet midis partnerëve gjatë llojeve të ndryshme të seksit pa prezervativ, përfshirë seksin anal, seksin vaginal dhe seksin oral.

Seksi pa prezervativ mund të sjellë rreziqe të caktuara në varësi të sa partnerëve keni dhe nga lloji i seksit të cilin e bëni.

Rreziku i transmetimit të IST është më i lartë me seksin pa prezervativ

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) raporton se miliona njerëz në Shtetet e Bashkuara kontraktojnë një IST çdo vit. Përdorimi i prezervativëve gjatë seksit zvogëlon rrezikun e transmetimit të shumicës së IST-ve, përfshirë HIV, gonorrea, klamidia, sifilizi dhe disa lloje të hepatitit.

Është e mundur të kontraktoni një IST dhe të mos shihni simptoma me ditë, muaj ose madje me vite. Nëse nuk trajtohen, disa IST mund të shkaktojnë dëme të mëdha shëndetësore. Kjo mund të përfshijë dëmtimin e organeve kryesore, çështje të infertilitetit, komplikime gjatë shtatëzanisë dhe madje edhe vdekje.

Rreziku i IST ndryshon nga numri i partnerëve seksualë

Rreziku i kontraktimit të një IST është më i lartë për njerëzit që kanë partnerë të shumtë seksual. Individët mund të zvogëlojnë rrezikun duke përdorur prezervativë në mënyrë të vazhdueshme dhe duke u testuar për IST para çdo partneri të ri.

Mbani në mend, disa IST, të tilla si virusi i papillomës njerëzore (HPV), nuk përfshihen gjithmonë në një test standard të IST. Mjeku juaj mund t’ju tregojë më shumë se sa shpesh duhet të testoheni për IST.

Të kesh një IST rrit mundësinë e kontraktimit të HIV-it

Rreziku i kontraktimit të HIV-it është më i lartë për njerëzit që jetojnë me një IST, veçanërisht sifilis, herpes ose gonorre.

IST shkaktojnë inflamacion që mund të aktivizojë të njëjtat qeliza imune që HIV pëlqen të sulmojë dhe lejojnë që virusi të përsëritet më shpejt. IST gjithashtu mund të shkaktojë plagë që e lehtësojnë hyrjen e HIV-it në qarkullimin e gjakut.

Rreziku i transmetimit të HIV është më i lartë me seksin pa prezervativ

HIV mund të transmetohet përmes mukozës së penisit, vaginës dhe anusit. Mund të transmetohet gjithashtu përmes prerjeve ose plagëve në gojë ose në zona të tjera të trupit.

Prezervativët ofrojnë një pengesë fizike që mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të HIV. Kur njerëzit bëjnë seks pa prezervativë, ata nuk e kanë atë shtresë mbrojtjeje.

Disa lloje të seksit kanë një rrezik më të lartë të transmetimit të HIV-it

Mundësia e transmetimit të HIV gjatë seksit ndryshon në varësi të llojit të seksit. Për shembull, niveli i rrezikut është i ndryshëm për seksin anal, në krahasim me seksin oral.

HIV ka shumë të ngjarë të transmetohet gjatë seksit anal pa prezervativ. Kjo për shkak se rreshtimi i anusit është më i prirur për të shqyer. Kjo mund të lejojë që HIV të hyjë në rrjedhën e gjakut.

HIV gjithashtu mund të transmetohet gjatë seksit vaginal. Rreshtimi i murit vaginal është më i fortë se rreshtimi i anusit, por seksi vaginal mund të sigurojë akoma një rrugë për transmetimin e HIV.

Seksi oral pa kondom mbart një rrezik relativisht të ulët të transmetimit të HIV-it. Nëse personi që bën seks oral ka plagë në gojë ose mishrat e dhëmbëve, është e mundur të kontraktoni ose transmetoni HIV.

Për disa, seksi pa prezervativ sjell shtatëzani të paplanifikuar

Për çifte që janë pjellorë, seksi pa prezervativ rrit rrezikun e një shtatëzanieje të paplanifikuar.

Sipas studimeve, prezervativët janë 98 përqind efektivë në parandalimin e shtatëzanisë kur përdoren në mënyrë perfekte çdo herë, dhe rreth 85 përqind janë efektivë kur përdoren normalisht.

Çiftet që bëjnë seks pa prezervativ dhe dëshirojnë të shmangin shtatzëninë mund të konsiderojnë një formë alternative të kontracepsionit, siç është një IUD ose pilula./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë