Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë sasie uji duhet të pini çdo ditë?

Çfarë sasie uji duhet të pini çdo ditë? Është një pyetje e thjeshtë por pa përgjigje të lehtë.

Studimet kanë prodhuar rekomandime të ndryshme ndër vite. Por nevojat tuaja individuale për ujë varen nga shumë faktorë, përfshirë shëndetin tuaj, sa aktiv jeni dhe ku jetoni.

Asnjë formulë e vetme nuk i përshtatet të gjithëve. Por të dish më shumë për nevojën e trupit tuaj për lëngje do t’ju ndihmojë të vlerësoni se sa ujë duhet të pini çdo ditë.

Përfitimet shëndetësore të ujit

Uji është komponenti kryesor kimik i trupit tuaj dhe përbën rreth 60 përqind të peshës së trupit tuaj. Trupi juaj varet nga uji për të mbijetuar.

Çdo qelizë, ind dhe organ në trupin tuaj ka nevojë për ujë për të punuar siç duhet. Për shembull, uji:

Largohet nga mbetjet përmes urinimit, djersitjes dhe lëvizjeve të zorrëve

Mban temperaturën tuaj normale

Mbron indet e ndjeshme.

Mungesa e ujit mund të çojë në dehidrim – gjendje që ndodh kur nuk keni ujë të mjaftueshëm në trupin tuaj për të kryer funksione normale. Edhe dehidratimi i butë mund të kullojë energjinë tuaj dhe t’ju bëjë të lodhur.

Cila është sasia e ujit që keni nevojë?

Çdo ditë humbni ujë përmes frymëmarrjes, djersitjes, lëvizjeve të urinës dhe zorrëve. Që trupi juaj të funksionojë siç duhet, duhet të plotësoni ujësjellësin e tij duke konsumuar pije dhe ushqime që përmbajnë ujë.

Akademia Kombëtare e Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë ka përcaktuar që një konsum adekuat ditor i lëngjeve është:

Rreth 15.5 gota (3.7 litra) lëngje për burrat

Rreth 11.5 gota (2.7 litra) lëngje në ditë për gratë

Këto rekomandime mbulojnë lëngjet nga uji, pijet e tjera dhe ushqimi. Rreth 20 përqind e konsumit ditor të lëngjeve zakonisht vijnë nga ushqimi dhe pjesa tjetër nga pijet.

Po këshillat për të pirë 8 gota në ditë?

Ju ndoshta keni dëgjuar këshillat, “Pini tetë gota ujë në ditë”.  Kjo është e lehtë ta mbash mend, dhe është një qëllim i arsyeshëm. Shumica e njerëzve të shëndetshëm mund të qëndrojnë të hidratuar duke pirë ujë dhe lëngje të tjera sa herë që ndjehen të etur. Për disa njerëz, më pak se tetë gota në ditë mund të jenë të mjaftueshme. Por ca të tjerë mund të kenë nevojë për më shumë.

Faktorët që ndikojnë në nevojat e ujit

Ju mund të keni nevojë të modifikoni marrjen totale të lëngjeve bazuar në disa faktorë:

Ushtrimet

Mjedisi

Shëndeti i përgjithshëm

Shtatzënia ose ushqyerja me gji

Përtej rubinetit: Burime të tjera uji.

Për të parandaluar dehidratimin sigurohuni që trupi juaj të ketë lëngjet që i nevojiten, andaj bëni ujin pijen tuaj të dëshiruar.

Gjithashtu është një ide e mirë që të:

Pini një gotë ujë ose pije të tjera pa kalori ose me pak kalori me çdo vakt dhe midis çdo vakti

Pini ujë para, gjatë dhe pas stërvitjes

Pini ujë nëse ndiheni të uritur. Etja shpesh ngatërrohet me urinë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë