Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë janë sëmundjet autoimune?

Kur sistemi imunitar i njeriut funksionon normalisht prodhon një përgjigje për tu mbrojtur nga substancat e dëmshme ose të huaja si bakteret, parazitët dhe qelizat kancerogjene. Përgjigja mund të përfshijë qeliza specifike imune dhe antitrupa. Sëmundjet autoimune lindin kur sistemi imunitar sulmon një ose më shumë prej përbërësve normal të trupit sikur ata të ishin pushtues. Kur sistemi imunitar nuk arrin të njohë “veten”, ai mund të prodhojë qeliza imunologjike ose antitrupa (të quajtura autoantitrupa) që synojnë të sulmojnë qelizat, indet dhe organet e veta. Ato sulme shkaktojnë inflamacion dhe dëmtim të indeve që çojnë në çrregullime autoimune. Ka 80-100 sëmundje që ndodhin si rezultat i përgjigjeve autoimune dhe hulumtuesit dyshojnë se të paktën 40 sëmundje të tilla kanë një bazë autoimune. Shumica e çrregullimeve autoimune janë të rralla. Megjithatë, numri i përgjithshëm i rasteve të sëmundjeve autoimune po rritet për arsye të panjohura.

Gratë preken në mënyrë disproporcionale, duke përfaqësuar 80% të njerëzve me sëmundje autoimune. Disa sëmundje të tilla si tiroiditi hashimoto dhe lupusi shumica janë gra. Shkaku i sëmundjeve autoimune është i panjohur, por duket se në shumë raste ka një predispozitë të trashëguar. Në disa lloje të sëmundjeve autoimune (të tilla si ethet reumatike) një virus ose infeksion me bakterie shkakton një përgjigje imune dhe antitrupat ose qelizat imune të quajtura T-qelizat sulmojnë qelizat normale sepse një pjesë e strukturës së tyre i ngjan një pjese të mikroorganizmit infektiv.

Çrregullimet autoimune ndahen në dy lloje të përgjithshme: ato që dëmtojnë shumë organe (sëmundjet autoimune sistemike) dhe ato ku vetëm një organ ose ind është dëmtuar drejtpërdrejt nga procesi autoimun (i lokalizuar). Megjithatë, dallimet bëhen të paqarta pasi efektet e çrregullimeve autoimune të lokalizuara shpesh shtrihen përtej indeve të synuara, duke ndikuar në mënyrë indirekte në organet dhe sistemet e tjera të trupit. Në disa raste, antitrupat nuk mund të drejtohen në një ind ose organ specifik. Për shembull, antitrupat antifosfolipidë mund të reagojnë me substanca (fosfolipide) që janë përbërësit normal të trombociteve dhe shtresës së jashtme të qelizave (membranat qelizore). Ky reagim mund të qoj në formimin e papërshtatshëm të mpiksjeve të gjakut brenda enëve të gjakut (trombozë). Çrregullimet autoimune mund të jenë të vështira për t’u njohur dhe për t’u diagnostikuar.

Çrregullimet autoimune që prekin organet e shumta mund të qojnë në shenja dhe simptoma shumë të ndryshueshme që mund të ndryshojnë në ashpërsi me kalimin e kohës. Zhvillimi i paqartë dhe i ngadalshëm i zhvillimit te shenjave dhe simptomave mund të jetë mashtruese gjatë diagnozës. Disa nga simptomat më të zakonshme të çrregullimeve autoimune përfshijnë lodhjen, ndjenjën e përgjithshme të të qenët i sëmurë (malaise), marramendje, dhimbje të përbashkët, skuqje të lëkurës dhe temperaturë të ulët. Më poshtë është një listë e shembujve të çrregullimeve autoimmune: Sëmundje Addison, Sindromi Antifosfolipid, Hepatiti autoimmune, Sëmundje Celiac, Sëmundja e Graves, Sindromi Guillain-Barre, Thyroiditis Hashimoto, Sëmundje inflamatore të zorrëve, Sklerozë të shumëfishtë, Myasthenia Gravis, Anemi e dëmshme , Cirroza bimore, Cholangitis Sclerosing, Sindrom Reaktive Arthritis / Reiter, Artrit rheumatoid, sarkoidosis, Scleroderma,Sindromi Sjögren, Lupus Erythematosus Sistemik (SLE), Diabetes Type 1 Mellitus ,Vasculitis). Testet hulumtuese kryhen për të zbuluar praninë ose mungesën e autoantitrupave që përgjithësisht janë të lidhura me diagnozën . Ato përfshijnë: Antitrupat anti-bërthamorë (ANA) , ENA dhe ENA paneli 4 /6 testet klasifikuese pastaj të gjitha panelet metabolike gjithëpërfshirëse – për të vlerësuar funksionin e organeve dhe bilancin kimik dhe elektrolitik, urinalza , testet e statusit hormonal etje.

Të gjitha këto hulumtime specifike ju mund t’i realizoni në mënyrë të sigurt Olive Medical & Laboratory, ku stafi i specializuar është i gatshëm t’ju ndihmojë deri në vendosjen e një diagnoze të saktë e gjithashtu të ju ndihmojnë në mjekimin dhe përballimin sa më të lehtë të sëmundjeve autoimmune .

Youtube

Arkiva

Kategoritë