Mar, Mar 26, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dimë për sëmundjen e Crohn-it?

Sëmundja e Crohn-it është një gjendje kronike, ose afatgjatë, që shkakton inflamacion të traktit tretës. Është një lloj sëmundje inflamatore e zorrëve. Mund të jetë e dhimbshme, mashtruese dhe, ndonjëherë, edhe e rrezikshme për jetën.

Sëmundja e Crohn, e quajtur edhe ileitis ose enterit, mund të ndikojë në çdo pjesë të zorrëve, nga goja gjatë gjithë rrugës deri në anus. Në shumicën e rasteve, megjithatë, pjesa e poshtme e zorrëve të vogla – ileumi – preket.

Simptomat mund të jenë të pakëndshme. Ato përfshijnë ulcerat e zorrëve, siklet dhe dhimbje.

Edhe pse sëmundja e Crohn-it thuhet se zakonisht fillon midis moshës 15 deri në 40 vjeç, ajo mund të fillojë në çdo moshë.

Simptomat e sëmundjes së Crohn-it ndryshojnë në varësi të asaj pjese të zorrës së prekur.

 Ato shpesh përfshijnë:

Ulçera në zorrë

Ulçera të gojës

Diarre

Lodhje

Oreksi i ndryshuar

Humbja e peshës

Anemia

Gjakderdhja rektale dhe çarjet anale

Simptoma të tjera të mundshme:

Artrit

Uveiti (pezmatimi i syrit)

Skuqje të lëkurës dhe inflamacion

Pezmatimi i kanalit të mëlçisë ose biliare.

Trajtimi i sëmundjes së Crohn-it duhet të bëhet me dietë të ushqimeve dhe pijeve të caktuara, duke përdorur medikamente farmakologjike, imunologjike-biologjike, dhe intervenimi kirurgjik./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë