Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Çdo gjë që duhet të dini rreth anemisë!

Anemia ndodh kur ka një numër në rënie të qelizave të kuqe të gjakut që qarkullojnë në trup. Kjo është çrregullimi më i zakonshëm i gjakut në popullatën e përgjithshme. Simptomat mund të përfshijnë dhimbje koke, dhimbje gjoksi dhe lëkurë të zbehtë.

Aktualisht ndikon n ë rreth 1.62 miliardë njerëz globalisht.

Shpesh rezulton kur sëmundjet e tjera ndërhyjnë me aftësinë e trupit për të prodhuar qeliza të shëndetshme të kuqe të gjakut ose për të çrrënjosur anomalisht shkatërrimin e qelizave të kuqe të gjakut ose humbjen e tyre.

Faktet e shpejta mbi aneminë

Këtu janë disa pika kyçe për anemone..

Anemia ndikon në rreth 24.8 përqind të popullsisë së botës

Fëmijët parashkollorë kanë rrezik më të lartë, me rreth 47 përqind të zhvillimit të anemisë, në nivel global

Më shumë se 400 lloje të anemisë janë identifikuar

Anemia nuk kufizohet tek njerëzit dhe mund të prekë macet dhe qentë

Simptoma më e zakonshme e të gjitha llojeve të anemisë është ndjenja e lodhjes dhe mungesa e energjisë

Simptoma të tjera të zakonshme mund të përfshijnë:

Zbehje të lëkurës

Rrahje të shpejtë apo të parregullt të zemrës

Gulçim

Dhimbje gjoksi

Dhimbje koke

Trupi ka nevojë për qeliza të kuqe të gjakut për të mbijetuar. Ato përmbajnë hemoglobinë, një proteinë komplekse që përmban molekula hekuri. Këto molekula mbajnë oksigjen nga mushkëritë në pjesën tjetër të trupit.

Ka shumë lloje të anemisë, dhe nuk ka asnjë shkak të vetëm. Ndonjëherë mund të jetë e vështirë të gjesh shkakun e saktë.

Më poshtë është një pasqyrë e përgjithshme e shkaqeve të përbashkëta të tri grupeve kryesore të anemisë:

1) Anemia e shkaktuar nga humbja e gjakut

Lloji më i zakonshëm i anemisë është mungesa e hekurit. Ajo është shkaktuar nga një mungesë e hekurit, më së shpeshti përmes humbjes së gjakut.

Kur trupi humb gjakun, reagon duke tërhequr ujë nga indet jashtë rrjedhjes së gjakut, në një përpjekje për të mbajtur enët e gjakut të mbushura. Ky ujë shtesë hollon gjakun.  Humbja e gjakut mund të jetë akute dhe e shpejtë ose kronike.

Humbja kronike e gjakut është më e zakonshme në rastet e anemisë. Kjo mund të rezultojë nga ulçera e stomakut, kanceri ose tumori.

Shkaqet e anemisë për shkak të humbjes së gjakut përfshijnë:

Kushtet gastrointestinale, të tilla si ulçera, hemorroide, kanceri, ose gastrit

Përdorimi i barnave anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs), të tilla si aspirina dhe ibuprofeni

Gjakderdhje menstruale

2) Anemia e shkaktuar nga prodhimi i qelizave të kuqe të reduktuara ose të gabuara

Palca e kockave është një ind i butë, me shpinë që gjendet në qendër të eshtrave. Është thelbësore për krijimin e qelizave të kuqe të gjakut. Palca e kockave prodhon qeliza burimore, të cilat zhvillohen në qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe trombocitet.

Një numër i sëmundjeve mund të ndikojnë në palcën e eshtrave, duke përfshirë edhe leuçeminë, ku prodhohen shumë qeliza të bardha të gjakut anormal. Kjo çrregullon prodhimin normal të qelizave të kuqe të gjakut.

3) Anemia e shkaktuar nga shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut

Qelizat e kuqe të gjakut zakonisht kanë një jetëgjatësi prej 120 ditësh në qarkullimin e gjakut, por ato mund të shkatërrohen ose hiqen paraprakisht.

Një lloj anemie që bie në këtë kategori është anemia hemolitike autoimune, ku sistemi imunologjik i trupit identifikon gabimisht qelizat e saj të kuqe të gjakut si një substancë të huaj dhe i sulmon ato.

Ekziston një sërë trajtimesh për aneminë. Të gjitha kanë për qëllim rritjen e numrit të qelizave të kuqe të gjakut. Kjo, nga ana tjetër, rrit sasinë e oksigjenit që mbart gjaku dhe trajtimi varet nga lloji dhe shkaku i anemisë.

Anemia e mungesës së vitaminës: Trajtimet përfshijnë shtojca dietike dhe vitamina B-12.

Talasemia: Trajtimi përfshin plotësimin e acidit folik, heqjen e shpretkës dhe, nganjëherë, transfuzionet e gjakut dhe transplantet e palcës së eshtrave.

Anemia e sëmundjes kronike: Kjo është anemi që shoqërohet me një gjendje serioze dhe kronike. Nuk ka trajtime specifike, dhe fokusi është në gjendjen themelore.

Anemia aplastike: Pacienti do të marrë transfuzionet e gjakut ose transplantet e palcës së eshtrave.

Anemia e qelizave të gjakut: Trajtimi përfshin terapinë e oksigjenit, lehtësimin e dhimbjeve dhe lëngjet intravenoze. Mund të ketë edhe antibiotikë, shtesa të acidit folik dhe transfuzion gjaku.

Anemia hemolitike: Pacientët duhet të shmangin medikamentet që mund ta bëjnë atë më keq dhe ata mund të marrin droga imunosupresante dhe trajtim për infeksione. Plasmafereza, ose filtrimi i gjakut, mund të jetë e nevojshme në disa raste./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë