Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është anemia?

Mungesa e hekurit është lloji më i zakonshëm i anemisë në botë. Është një gjendje në të cilën nuk ka mjaft qeliza të shëndetshme të kuqe të gjakut për të mbajtur oksigjen të mjaftueshëm në indet e trupit.

Hemoglobina është pjesa kryesore e qelizave të kuqe të gjakut dhe lidhet me oksigjen. Nëse keni shumë pak qeliza të kuqe të gjakut, ose nëse hemoglobina juaj është anormale ose e ulët, qelizat në trupin tuaj nuk do të kenë oksigjen të mjaftueshëm. Në rastet e lehta kronike, shpesh prodhon pak ose aspak simptoma. Natyrisht, anemia gradualisht çon në lodhje të dukshme dhe simptoma të tjera.

Përdorimi afatgjatë i aspirinës (për parandalimin e sulmit në zemër) ose ilaçet anti-inflamatore nonsteroidale (të tilla si ibuprofen që përdoren për lehtësimin e dhimbjes) mund të irritojnë stomakun dhe të shkaktojnë gjakderdhje, duke rezultuar në anemi.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji rritin ndjeshmërinë e mungesës së hekurit. Fëmijët me një dietë joadekuate gjithashtu mund të jenë në rrezik.

Marrjaa e dobët e hekurit mund të rezultojë nga çrregullimet e zorrëve që shkaktojnë diarre kronike ose nga zakone abnormale të ushqimit. Bakteret e zorrëve ose parazitët, mund të shkaktojnë mangësi hekuri.

Simptomat e mungesës së hekurit

Lodhje dhe dobësi

Rrahje të shpejtë të zemrës, ose vështirësi në frymëmarrje, sidomos pas ushtrimit

Nervozizëm

Humbje e oreksit

Marramendje

Duar dhe këmbë të ftohta dhe temperaturë e ulët e trupit

Rënie e flokëve

Dhimbje koke

Depresion.

Kur duhet të thërrisni një doktor

Telefononi mjekun tuaj nëse keni simptoma të anemisë. Ndonjëherë anemia e mungesës së hekurit është një tregues i një çrregullimi më të rëndë themelor, të tilla si ulçera peptike ose kanceri i zorrës së trashë. Disa teste mund të nevojiten për të konfirmuar ose përjashtuar këto mundësi.

Gratë që janë shtatzënë ose me menstruacione duhet të kontaktojnë mjekët e tyre për të diskutuar plotësimin me hekur./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë