Enj, Shk 15, 2024
Banner Top
Banner Top
A keni nevojë për shtesa të vitaminës K për shëndetin e kockave?

Vitamina K ka kohë që dihet se luan një rol të rëndësishëm në koagulimin e gjakut. Hulumtimet e fundit janë përqendruar në ndikimin e vitaminës K në sëmundje të tilla si sëmundjet e zemrës, osteoporoza, diabeti dhe kanceri. Por le të përqëndrohemi këtu në shëndetin e kockave.

“Ekziston një arsye shkencore për të parë lidhjen midis vitaminës K, densitetit të kockave dhe rrezikut të frakturës,” thotë reumatologu Chad Deal, MD. Vitamina K aktivizon proteinat e përfshira në formimin e kockave dhe mineralizimin (proces që i bën kockat të forta).

Vitamina K vjen në dy forma – K1 dhe K1. Vitamina K1 gjendet kryesisht në perime jeshile, gjethe dhe kryqëzuese. Vitamina K2, e cila prodhohet kryesisht nga bakteret, ndahet më tej në nëngrupe me emrin MK4 deri MK13. këto gjenden në disa produkte të qumështit, mish derri, shpendë dhe ushqime të fermentuara.

Vitamina K2 mund të ketë më shumë një efekt mbrojtës në kockë sesa vitamina K1. Sidoqoftë, mangësitë e K1 dhe K2 duket se kanë një efekt negativ.

Disa studime vëzhguese kanë zbuluar se marrja jo adekuate e vitaminës K është e lidhur me densitetin e ulët të kockave dhe rritjen e rrezikut për fraktura.

Bazuar në lidhjen midis vitaminës K dhe shëndetit të kockave, disa studime shikuan nëse ka kuptim për këdo, përfshirë njerëzit me osteoporozë ose në rrezik për të, të marrë shtesa të vitaminës K. Deri më tani, rezultatet kanë qenë të përziera.

Disa studime, shumë prej tyre të kryera në Japoni, zbuluan se plotësimi me vitaminë K1 ose vitaminë K2 përmirësoi dendësinë minerale të eshtrave, dhe disa studime treguan një rrezik të zvogëluar të frakturave të kockave.

Disa studime të mëvonshme zbuluan se plotësimi i vitaminës K nuk kishte asnjë efekt në densitetin e mineraleve të eshtrave. Shumë nga studimet e kryera deri më tani janë të kufizuara nga të metat në model ose nga një numër i vogël i pjesëmarrësve./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë