Mar, Sht 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Varësia nga telefonat e mençur – Kujdes, po ju shkatërron!

Ndërsa një smartphone, tablet ose kompjuter mund të jetë një mjet jashtëzakonisht produktiv, përdorimi i detyrueshëm i këtyre pajisjeve mund të ndërhyjë në punën, shkollën dhe marrëdhëniet e personave të ndryshëm. Kur kaloni më shumë kohë në media sociale ose duke luajtur lojëra sesa duke bashkëvepruar me njerëz të vërtetë – atëherë ka ardhur koha për të rivlerësuar përdorimin e teknologjisë suaj.

Varësia e telefonave inteligjentë, e njohur ndonjëherë si “nomofobi” (frika e të qenit pa telefon celular), shpesh ushqehet nga një problem i përdorimit të Internetit ose çrregullim i varësisë nga Interneti.

Varësia e telefonave inteligjentë mund të përfshijë një larmi problemesh të kontrollit të impulsit, duke përfshirë:

Marrëdhëniet virtuale – Varësia ndaj rrjeteve sociale, aplikacionet për takime dhe mesazhet mund të shtrihet deri në atë pikë ku miqtë virtualë në internet bëhen më të rëndësishëm sesa marrëdhëniet në jetën reale. Të gjithë i kemi parë çiftet ulur së bashku në një restorant duke injoruar njëri-tjetrin. Ndërsa Interneti mund të jetë një vend i shkëlqyeshëm për të takuar njerëz të rinj, për t’u ribashkuar me miqtë e vjetër, apo edhe për të filluar marrëdhënie romantike, marrëdhëniet në internet nuk janë një zëvendësim i shëndetshëm për ndërveprime në jetën reale. Miqësitë në internet mund të jenë tërheqëse pasi ato kanë tendencë të ekzistojnë në një flluskë, duke mos iu nënshtruar të njëjtave kërkesa ose strese si marrëdhënie të rregullta në botë. Përdorimi kompulsiv i aplikacioneve për takime mund të ndryshojë përqendrimin tuaj në programe afatshkurtra në vend që të zhvilloni marrëdhënie afatgjata.

Mbingarkesë informacioni – Shfrytëzimi i detyrueshëm në internet, shikimi i videove, luajtja e lojërave ose kontrollimi i burimeve të lajmeve mund të çojë në ulje të produktivitetit në punë ose shkollë dhe t’ju izolojë për orë të tëra. Përdorimi kompulsiv i Internetit dhe aplikacioneve të smartphone mund të bëjë që ju të neglizhoni aspektet e tjera të jetës tuaj, nga marrëdhëniet e botës reale deri tek hobitë dhe ndjekjet sociale.

Varësia nga Cybersex – Përdorimi kompulsiv i pornografisë në Internet, sekstimit, ose shërbimeve të mesazheve për të rritur mund të ndikojnë negativisht në marrëdhëniet tuaja intime të jetës reale dhe shëndetin e përgjithshëm emocional. Ndërsa pornografia në internet është lloj i varësisë seksuale, Interneti e bën atë më të arritshëm, relativisht anonim dhe shumë të përshtatshëm. Është e lehtë të kalosh orë të tëra duke u angazhuar në fantazi të pamundura në jetën reale. Përdorimi i tepërt i aplikacioneve për takime që lehtësojnë seksin rastësor mund ta bëjnë më të vështirë zhvillimin e marrëdhënieve intime afatgjata ose dëmtimin e një marrëdhënie ekzistuese.

Detyrimet në internet, të tilla si lojrat, lojërat e fatit, tregtimi i aksioneve, blerja në internet, ose bërja e ofertave në faqet e ankandeve si eBay shpesh mund të çojnë në probleme financiare të lidhura me punën. Ndërsa varësia nga lojërat e fatit ka qenë një problem i dokumentuar mirë me vite, disponueshmëria e lojërave të fatit në internet ka bërë që lojërat e fatit të jenë shumë më të arritshme.

Shkaqet dhe efektet e varësisë nga smartphone dhe interneti

Ndërsa mund të hasni probleme të kontrollit të impulsit me një laptop ose kompjuter, madhësia dhe komoditeti i smartphoneve dhe tabletave do të thotë që ne mund t’i marrim ato pothuajse kudo dhe të kënaqim detyrimet tona në çdo kohë. Ashtu si përdorimi i drogës dhe alkoolit, ato mund të shkaktojnë lëshimin e dopaminës kimike të trurit dhe të ndryshojnë gjendjen shpirtërore.

Përdorimi i smartphone shpesh mund të jetë simptomatik i problemeve të tjera themelore, të tilla si stresi, ankthi, depresioni ose vetmia. Në të njëjtën kohë, gjithashtu mund të përkeqësojë këto probleme.

Varësia e telefonit inteligjent ose Interneti gjithashtu mund të ndikojë negativisht në jetën tuaj nga:

Rritja e vetmisë dhe depresionit – Ndërsa mund të duket se humbja e vetes në internet do të bëjë që përkohësisht ndjenja të tilla si vetmia, depresioni dhe mërzitja të avullojnë në ajër, në të vërtetë mund të të bëjnë të ndihesh edhe më keq. Një studim zbuloi një korrelacion midis përdorimit të lartë të mediave sociale dhe depresionit dhe ankthit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë