Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Si vepron aspirina në trupin tuaj?

Ndjesia e dhimbjes rezulton kur nervat tuaja dërgojnë një sinjal elektrik në trurin tuaj.

Kur të lëndoheni, indeksi i dëmtuar lëshon kimikate të quajtur prostaglandinat, të cilat janë si hormone dhe shkaktojnë që indeksi të rritet. Ata gjithashtu intensifikojnë sinjalin elektrik që vjen nga nervat, gjë që rrit dhimbjen që ndien.

Aspirina është pjesë e një klase të drogës të quajtur NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Aspirina dhe NSAID të tjera përdoren gjerësisht për t’i adresuar këto sinjale nervore kimikisht duke bllokuar efektet e enzimeve të caktuara që krijojnë prostaglandina. 

Kjo do të thotë më pak dhimbje dhe më pak ënjtje. Aspirina punon për të zvogëluar këtë dhimbje dhe ënjtje sepse është një analgjezik (lehtësues dhimbjeje), një antipiretik (reduktues i etheve) dhe një anti-inflamator (lufton ënjtje dhe inflamacion).

Përveç bllokimit kimik të sinjaleve të dhimbjes së trupit tuaj, aspirina mund të zvogëlojë rrezikun e sulmeve të zemrës dhe goditjeve të caktuara. Aspirina punon për të parandaluar trombocitet në gjakun tuaj nga grumbullimi dhe mpiksja në arteriet tuaja, duke zvogëluar këto rreziqe duke përmirësuar rrjedhjen e gjakut në zemrën dhe trurin tuaj. Aspirina është i vetmi lehtësues i dhimbjeve OTC që ka këto përfitime jetëshpëtuese.

Aspirina nuk është e përshtatshme për të gjithë, prandaj sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj para se të filloni përdorimin e saj./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë