Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Dobitë e aspirinës!

Pacientët që kanë pasur një sulm të shkaktuar nga gjakderdhja në tru mund të marrin aspirinë për të ulur rrezikun e goditjeve të ardhshme dhe problemeve të zemrës, sipas një studimi të ri.

Aspirina thith gjakun dhe kështu mjekët kanë qenë të kujdesshëm në dhënien e saj, nga frika se mund të shkaktojë më keq gjakderdhje.

Por kërkimi i Lancet sugjeron se aspirina nuk rrit rrezikun e gjakderdhjeve të reja të trurit, ajo madje mund ta ulë atë.

Ekspertët thonë se “treguesi i fortë” duhet të konfirmohet me më shumë kërkime.

Përfitimet dhe rreziqet nga aspirina

Aspirina është e njohur si një ilaç kundër dhimbjeve dhe nganjëherë merret edhe për të ndihmuar në uljen e etheve.

Por doza ditore e ulët (75mg) e aspirinës përdoret për të bërë gjakun më pak të ngjitur dhe mund të ndihmojë në parandalimin e sulmeve të zemrës.

Shumica e goditjeve shkaktohen nga mpiksjet në enët e gjakut të trurit, por disa janë të shkaktuara nga gjakderdhjet.

Për shkak se aspirina hollon gjakun, ndonjëherë mund të bëjë që pacienti të rrjedh gjak më lehtë.

Aspirina nuk është e sigurt për të gjithë.

Ajo gjithashtu mund të shkaktojë dispepsi dhe, më rrallë, të çojë në ulcerat e stomakut.

Asnjëherë mos i jepni aspirinë fëmijëve nën moshën 16 vjeç (nëse mjeku i tyre nuk e përshkruan atë).

Kjo mund t’i dërgojë fëmijët drejt zhvillimit të një sëmundje shumë të rrallë por serioze të quajtur sindromi i Reye (që mund të shkaktojë dëmtime të mëlçisë dhe të trurit).

Studimi

Hulumtimi përfshiu 537 njerëz nga mbarë Britania e Madhe, të cilët kishin gjakderdhje truri gjatë marrjes së ilaçeve anti-trombocitike, për të ndaluar mpiksjen e gjakut, duke përfshirë aspirinë, dipiridamolin ose një droge tjetër të quajtur klopidogrel.

Gjysma e pacientëve u zgjodhën në mënyrë të rastësishme për të vazhduar mjekimin e tyre (pas një pauze të shkurtër menjëherë pas tronditjes së tyre të trurit), ndërsa gjysma tjetër iu tha të mos e merrnin.

Gjatë pesë viteve të studimit, 12 nga ata që mbanin tableta pësuan një tronditje, krahasuar me 23 prej atyre që ndaluan.

Puna është duke u prezantuar në Konferencën e Organizatës Evropiane të Çrregullimeve në Milano.

Çfarë thonë ekspertët?

Hulumtimi nuk mund të provojë se aspirina parandalon goditjet e ardhshme por duket se lidhet me një rrezik më të ulët, e as nuk sugjeron që aspirina është gjithmonë e sigurt për t’u marrë.

Por lë të kuptohet se më shumë pacientë – ata me goditje hemorragjike ose sulmit në tru – mund të përfitojnë nga trajtimi ditor.

Nuk është e qartë nëse gjetjet e studimit do të zbatohen për të gjithë pacientët në jetën reale.

Hulumtuesi kryesor, Prof Rutsam Salman, nga Universiteti i Edinburgut, tha: “Për momentin, njerëzit nuk e dinë se çfarë është gjëja e duhur për të bërë.

“Mjekët janë në mëdyshje për dhënien e ilaçeve aspirina tek njerëzit që kanë pasur këtë lloj goditjeje.

“Mbretëria e Bashkuar dhe udhëzimet evropiane nuk japin ndonjë rekomandim, sepse nuk ka pasur dëshmi të mjaftueshme”.

“Unë mendoj se tani kemi konfirmuar sigurinë me këto gjetje.

“Sigurisht duket se aspirina është e sigurtë për të dhënë.”

Prof Salman rekomandoi më shumë punë për të parë nëse aspirina në të vërtetë mund të ulë rrezikun e gjakderdhjes së trurit si dhe mpiksjen.

Prof. Metin Avkiran, nga Fondacioni Heart Heart britanik, i cili financoi këtë hulumtim, tha: “Rreth një e treta e njerëzve që vuajnë nga një hemorragji truri, i njohur edhe si goditje hemorragjike, e bëjnë këtë kur marrin medikamente anti-trombocitike, siç është aspirina , për të zvogëluar rrezikun e një sulmi në zemër ose një goditje ishemike (të gjakut).

“Tani kemi një tregues të fortë që mund të vazhdojmë të marrim këto barna potencialisht të kursimit të jetës pas hemorragjisë së trurit pa rritur rrezikun e një tjetri, i cili është informacion i rëndësishëm për të dy pacientët dhe mjekët”.

Megjithatë, kushdo me shqetësime duhet të flasë me një mjek para se të mendojë për ndryshimin e ilaçeve./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë