Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top

Truri është një nga organet më të rëndësishme në trupin tuaj. Siç e dimë të gjithë, zakonet tona jetesës ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm.

Këtu janë disa nga zakonet e dëmshme për trurin si dhe disa këshilla praktike se si të shmangni ato për të rritur fuqinë e trurit tuaj.

  1. MOSNGRËNIA E MËNGJESIT

Ka arsye që mëngjesi konsiderohet vakti më i rëndësishëm i ditës. Mos ngrënia e mëngjesit mund të rezultojë në nivele të ulëta të sheqerit në gjak, dhe kjo është shumë e dëmshme për trurin, veçanërisht nëse ndodh shpesh. Truri juaj përdor më shumë energji se çdo organ tjetër në trup dhe merr çdo ditë 20% të glukozës totale në dispozicion në sistemin tuaj.

Rreth 2/3 e “buxhetit të energjisë” të trurit përdoret për të ndihmuar neuronet të qojnë sinjale për pjesën tjetër të trupit. Pjesa 1/3 e mbetur është caktuar për mirëmbajtjen dhe kujdesin qelizor. Mos ushqyerja e trurit shkakton një deficit në atë buxhet të energjisë dhe do të zbuloni se truri juaj bëhet më pak i përgjegjshëm ndaj stimujve. Qelizat e trurit tuaj do të humbasin gjithashtu kujdesin kritik qëju duhet të jenë të shëndetshme dhe do të vdesin me një ritëm të përshpejtuar.

2. MUNGESA E GJUMIT

Nuk është ndoshta ndonjë befasi për ty që nëse nuk bën gjumë të mjaftueshëm do të ndihesh i ngadaltë dhe do harrosh gjëra ditën tjetër. Arsyeja është se gjumi i pamjaftueshëm heq neuronet e aftësisë për të funksionuar siç duhet. Kjo çon në gabime mendore që mund të ndikojnë në punën dhe marrëdhëniet tuaja. Por më shumë se kaq, shqisat tuaja dhe reflekset janë të zbutura, duke e bërë më të mundshme që ju të keni një aksident të rrezikshëm.

Privimi kronik i gjumit mund t’i bëjë këto efekte të përhershme. Kështu që herën tjetër që mendoni se jeni shumë i zënë për të fjetur mjaft, mbani mend se derisa të vendosni gjumin si prioritet, nuk do të jeni duke bërë më të mirën tuaj. Gjeni kohë për të fjetur siç duhet dhe do të kryeni më shumë punë në më pak kohë të nesërmen.

3. NGRËNIA E TEPËRT

Studimet tregojnë një lidhje të habitshme mes obezitetit dhe çmendurisë. Arsyet janë të paqarta, por studiuesit dyshojnë se obeziteti ndodh kur ushqimi që ne hamë ka mungesë të ushqyesve esencialë, duke çuar në dëshirën për të ngrënë, në mënyrë që të plotësojë nevojën e trupit për vitamina dhe minerale. Pra, edhe nëse hani shumë, ju ende mund të keni një tru të uritur.

Deri në vitin 2015 numri i pacientëve të diagnostikuar me çmenduri arriti pothuajse 45 milionë, një numër që është dyfishuar që nga viti 1990. Në të njëjtën kohë, normat kombëtare të obesitetit në SHBA shkuan nga 11.1% në 30.6%. Nevojiten më shumë studime për të dëshmuar lidhjen, por është e qartë se ekziston një.

4. PIRJA E DUHANIT

Mjaft kërkime janë bërë për efektet e dëmshme të pirjes së duhanit, kështu që ne e kuptojmë këtë lidhje mjaft mirë. Pirja e duhanit dëmton qartë membranat qelizore dhe qëndrueshmërinë nervore në zonat e trurit që menaxhojnë ekuilibrin, koordinimin dhe aftësinë motorike. Ajo gjithashtu hollon korteksin, ku ndodhin proceset që përfshijnë gjuhën, kujtesën dhe perceptimin.

Ndërprerja e duhanit është e rëndësishme për shëndetin tuaj të përgjithshëm, dhe kjo mund të ndihmojë edhe trurin tuaj. Megjithatë, një sasi e caktuar e dëmit është bërë tashmë. Hulumtuesit kanë zbuluar se ndërprerja e pirjes së duhanit mund të rikthejëpak trashësinë e humbur të korteksit, por edhe ish-duhanpirësit e rëndë që nuk kanë fryrë për më shumë se 25 vjet kanë një lëvore më të hollë se ata që kurrë nuk pijnë duhan.

5. DEHIDRIMI

Trupat tanë janë të përbërë nga 70% ujë, kështu që është kritike për çdo funksion trupor, përfshirë funksionin e trurit. Efekti i dehidrimit në trurin tuaj të ndodh shumë shpejt. Kërkimet tregojnë që vetëm dy orë ushtrime të rënda pa ujë mund të shkaktojnë rënie në kapacitetin e trurit. Në studime u konstatua se dehidrimi ndikoi në funksione si zgjidhja komplekse e problemeve, koordinimi dhe më së shumti në vëmendje.

Ju nuk duhet të stresoheni për të pirë një sasi të caktuar çdo ditë, por kushtoni vëmendje etjes tuaj, pasi ajo është një tregues i shkëlqyer i nevojës për ujë. Mundohuni të pini vazhdimisht gjatë gjithë ditës për të mbajtur nivelet e qëndrueshme dhe trurin tuaj të lumtur.

6) SHEQERI I TEPËRT

Trupat tanë dhe truri ynë kanë nevojë për sheqer në mënyrë që të funksionojnë, por dietat tona bashkëkohore përfshijnë sasi tepër të madhe të saj. Kur hani shumë sheqer në baza të rregullta, qelizat tuaja, duke përfshirë qelizat e trurit, janë në gjendje kronike inflamacioni.

Kjo ndikon në aftësinë e trupit tuaj për të absorbuar ushqyes të rëndësishëm nga ushqimi dhe fillon të pengojë trurim nga marrja e asaj që ka nevojë për punë optimale. Nëse konsumoni shumë sheqer do të keni një rrezik më të lartë të çmendurisë dhe një hipokampus më të vogël, pjesa e trurit që menaxhon kujtesën.

7) STRESI

Dhe së fundi, stresi kronik mund të ketë një efekt negativ në të gjithë trupin. Stresi në situata të caktuara është një gjë e mirë që përgatit trupin për të luftuar ose ikur përballë rrezikut, por kur stili juaj i jetesës përfshin stres kronik, kortizoli i hormoneve ndërton në tru dhe shkakton dëme të qëndrueshme. Jo vetëm që mund të vrasin qelizat e trurit, ajo në të vërtetë shkakton që truri të tkurret. /Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë