Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Si të merrni hapa për një shëndet më të mirë?!


Organizata Botërore e Shëndetësisë ofron këshilla dhe dëshmi të nevojshme për njerëzit për të udhëhequr jetë të shëndetshme. Shëndeti i mirë kërkon angazhimin e shumë, nga ligjvënësit tek krijuesit e drekës. Dhe ka hapa që secili prej nesh mund të marrë për të promovuar dhe mbrojtur shëndetin. Këto përfshijnë përfshirjen më aktive, ushqimin e shëndetshëm dhe shmangien e duhanit dhe përdorimin e dëmshëm të alkoolit.

Aktiviteti fizik

Të rriturit mund të përmirësojnë shëndetin e tyre duke bërë të paktën 150 minuta intensitet të moderuar, ose 75 minuta me intensitet të lartë, aktivitet fizik aerobik, në javë ose një kombinim ekuivalent i të dyjave.

Shëndeti digjital

Teknologjitë digjitale ofrojnë mundësi të pafundme për të përmirësuar shëndetin, nga aftësia personale për ndërtimin e sistemeve më të forta shëndetësore për të gjitha vendet.

Diete e shendetshme

Një dietë e shëndetshme është thelbësore për shëndet të mirë dhe mbrojtje nga shumë sëmundje kronike. Ushqimi i perimeve dhe frutave dhe konsumimi i kripës më pak, sheqeri dhe yndyrna të ngopura janë thelbësore për një jetë të shëndetshme.

Një dietë e shëndetshme përfshin një kombinim të ushqimeve të ndryshme. Kjo përfshin:

Drithëra (grurë, elb, thekër, misër ose oriz) ose zhardhokët ose rrënjët niseshte (patatet).

Bishtajore (thjerrëzat dhe fasulet).

Ushqime nga burime shtazore (mish, peshk, vezë dhe qumësht).

Hani shumë perime dhe fruta ato janë burime të rëndësishme të vitaminave, mineraleve, fibrave dietike, proteinave të bimëve dhe antioksidantëve.

Njerëzit me dietat e pasura me perime dhe fruta kanë një rrezik dukshëm më të ulët të obezitetit, sëmundjeve të zemrës, goditjes, diabetit dhe llojeve të caktuara të kancerit.

 Hani më pak yndyrë:

Yndyrnat dhe vajrat dhe burimet e koncentruara të energjisë. Ushqimi i shumtë, sidomos llojet e gabuara të yndyrës, si të ngopura dhe të prodhuara nga industria trans-yndyrë, mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe pash.

Përdorimi i vajrave vegjetale të pangopura (ullinj, soje, luledielli ose vaj misri) në vend të yndyrave të kafshëve ose vajrave të lartë në yndyrna të ngopura (gjalpë, kokos dhe vaj palme) do të ndihmojë të konsumojmë yndyrna më të shëndetshme.

Për të shmangur fitimin e sëmundjes në peshë, konsumi i yndyrës totale nuk duhet të kalojë 30% të konsumit të përgjithshëm të energjisë të një personi.

 Futja e kufizuar e sheqernave:

Për një dietë të shëndetshme, sheqernat duhet të përfaqësojnë më pak se 10% të konsumit total të energjisë. Reduktimi edhe më tej nën 5% ka përfitime të tjera shëndetësore.

Zgjedhja e frutave të freskëta në vend të ushqimeve të ëmbla si biskota, ëmbëlsira dhe çokollata ndihmon në reduktimin e konsumit të sheqernave.

Kufizimi i marrjes së pijeve të buta, sodeve dhe pijeve të tjera të larta në sheqer (lëngje frutash, kordiale dhe shurupe, lëngje me salcë dhe pije kos) gjithashtu ndihmon në zvogëlimin e marrjes së sheqernave.

 Zvogëlimi i marrjes së kripës:

Mbajtja e marrjes suaj të kripës në më pak se 5 orë në ditë ndihmon në parandalimin e hipertensionit dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në popullatën e rritur.

Asnjë duhan

Shmangia e duhanit, ose marrja e masave të provuara për të lënë, janë ndër mënyrat më të sigurta për njerëzit për të shmangur shumë sëmundje dhe, në vend të kësaj, të marrin rrugën për shëndetin e mirë.

Këtu janë disa pika kryesore për shmangien e dëmeve të përdorimit të duhanit:

Shumica e përdoruesve të duhanit të cilët janë të vetëdijshëm për rreziqet e duhanit duan të lënë. Këshillimi dhe mjekimi më shumë se dyfishon mundësinë që dikush që përdor duhanin dhe përpiqet ta lë të ketë sukses.

Nëse jeni përdorues i duhanit që dëshironi të dilni, është thelbësore të kuptoni rëndësinë e kësaj për shëndetin tuaj dhe familjen tuaj.

Pastaj, duhet të jeni të sigurt se mund ta lini – shumë njerëz e kanë bërë këtë.

Nëse është e nevojshme, kërkoni ndihmë nga profesionistët e shëndetësisë për t’u larguar. Ekzistojnë një gamë e gjërave që njerëzit mund të bëjnë, nga thirrja e linjës së linjës dhe qasja në materiale online për të ndjekur një klinikë të ndërprerjes.

Këshilla praktike për të ndihmuar përdoruesit e duhanit të merren me dëshirat e duhanit përfshijnë vonesa, ujë të pijshëm, frymëmarrje të thellë dhe aktivitet fizik./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë