Sht, Sht 23, 2023
Banner Top
Banner Top
Si të dalloni çrregullimet e gjumit tek fëmijët

Fëmijët dhe adoleshentët kanë nevojë për të paktën nëntë orë gjumë gjatë natës. Problemet e gjumit dhe mungesa e tij mund të kenë efekte negative në performancën e fëmijëve në shkollë, gjatë aktiviteteve jashtëshkollore dhe në marrëdhëniet shoqërore.

Mungesa e gjumit mund të shkaktojë:

Aksidente dhe lëndime

Problemet e sjelljes

Problemet e humorit

Kujtesa, përqendrimi dhe problemet e të mësuarit

Problemet e performancës

Kohë më të ngadaltë të reagimit.

Bisedoni me pediatrin tuaj nëse fëmija juaj shfaq ndonjë nga shenjat e mëposhtme të një problemi të gjumit:

Gërhitje

Pushimet e frymëmarrjes gjatë gjumit

Vështirësi në gjumë

Probleme me gjumin gjatë natës

Ulje e pashpjegueshme e performancës së ditës

Ngjarje të pazakonta gjatë gjumit

Më poshtë mund të shihni disa këshilla se si mund ta përmirësoni gjumin e fëmijës suaj..

  • Vendosni një kohë të rregullt për t’i dërguar në shtrat çdo natë dhe mos e ndryshoni. Në mënyrë të ngjashme, koha e zgjimit nuk duhet të ndryshojë nga dita e javës në fundjavë me më shumë se një deri në një orë e gjysmë
  • Krijoni një rutinë relaksuese të gjumit, siç është leximi i një tregimi
  • Mos u jepni fëmijëve ushqime ose pije me kafeinë në më pak se gjashtë orë para gjumit
  • Sigurohuni që temperatura në dhomë gjumi të jetë e rehatshme dhe dhoma e errët
  • Sigurohuni që niveli i zhurmës në shtëpi të jetë i ulët
  • Nuk duhet të ketë televizion, kompjuter, telefon celular, radio ose muzikë duke luajtur ndërsa fëmija fle. Lojërat TV dhe video duhet të fiken të paktën një orë para gjumit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë