Hën, Maj 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ndikon vaji i livandës në trajtimin e ankthit?

Personat të cilët përjetojnë ankth duhet t’u jepet vaji i livandës si fazë e parë e trajtimit në vend të barërave me drogë, ka pohuar një psikiatër.

Profesori Hans Peter-Volz tha se mjekët janë shumë të shpejtë për të shpërndarë benzodiazepana dhe droga të tjera për pacientët me ankth. Në vend të kësaj, pacientët me një formë të butë të çrregullimit duhet t’u jepen mjetet natyrore, duke përfshirë këtu vajin e livandës, për të luftuar simptomat e tyre.

Udhëzimet zyrtare për NHS thonë se nuk ka dëshmi të mjaftueshme që vaji i livandës, i reklmuar për efektet e qetësimit të tij, mund të trajtojë ankthin.

Ekspertët e shëndetit mendor kanë hedhur poshtë sugjerimin e Profesor Volz, duke thënë se është ‘e pabazuar’ dhe provat janë shumë të ulëta. Profesori Volz pretendoi se kapsulat e vajit të livandos janë treguar aq të forta sa medikamentet anti-ankth të zakonshme.

Ai tha se ato vijnë me më pak efekte anësore, teksa po punonte së bashku me Kalms, një prodhues i kapsulave të vajit të livandos.

Profesor Volz është drejtor mjekësor i Spitalit të Psikiatrisë, Psikoterapisë dhe Mjekësisë Psikosomatike në Schloss, Gjermani.

‘Mjekët mund të jenë të shpejtë për të mjekuar njerëzit që përjetojnë shqetësime emocionale, pa eksploruar opsione alternative’, tha ai për MailOnline.

‘Mjekimi shumë shpejt mund të çojë në parashkrim të panevojshëm të ilaçeve dhe në disa raste mund të shkaktojë një varësi nga droga, veçanërisht kur benzodiazepanat janë të përshkruara.

“Sipas mendimit tim, ka kuptim fillimi me një ndërhyrje shumë më pak të rëndë dhe kjo do të ishte vaj livando”.

“Në jetën time profesionale unë kurrë nuk kam parë një agjent farmakologjik me rezultate kaq të mira në gjykimet e rastësishme”.

Megjithatë, ekspertët britanikë goditën me sugjerimin e profesorit Volz.

Dr. Abigael San, një psikolog klinik në Londër, tha: ‘Të thuash se vaji i livandës duhet të rekomandohet si një fazë e parë e trajtimit është në një farë mase të fortë dhe të pabazuar.

“Medikamentet kundër ankthit ndoshta janë dhënë më shumë se është e nevojshme, sepse nuk ka burime të mjaftueshme, jo për shkak se mjekët po bëjnë gabime”.

Dr. Heidi Miller, një mjeke në Hertfordshire, tha se ajo definitivisht nuk do të përshkruante vajin e livandës derisa të mos ketë dëshmi bindëse për efektet e tij.

“Unë do të isha shumë e befasuar nëse kapsulat e vajit të livandosë do të kishin një efekt të rëndësishëm në ankth të butë,” tha ajo.

Ka shumë përpjekje për të ulur parashkrimin e barnave si benzodiazepanat, por ka burime të kufizuara për alternativat e drogave të shpejta.

GP-të mund të ngurrojnë të shpërndajnë tableta që krijojnë varësi – por është padyshim rruga më e shpejtë dhe më e suksesshme.

Dr Miller tha: “Ekziston presion ndaj GP-ve për t’i dhënë një përgjigje një problemi”.

“Ka disa raste që do të jepen se kur mund të përdoren strategji të tjera, por nga ajo që unë di, ka një makinë masive për të reduktuar recetat”.

Sipas organizatave bamirëse, deri në 40 për qind e njerëzve që marrin benzodiazepana për gjashtë javë do të zhvillojnë një varësi dhe 1.5 milionë janë të varur në Britani të Madhe, ndërsa sipas Qendrës së Varësisë në Mbretërinë e Bashkuar, benzodiazepanat, duke përfshirë Valium, Ativan dhe Xanax, janë të përshkruara dymbëdhjetë milion herë në vit.

Ato veprojnë shumë shpejt, por rreziku qëndron në simptomat e tyre të pakëndshme, duke i mbajtur pacientët të joshur për vite pa marrë parasysh faktin qe u përshkruan për përdorim afatshkurtër.

Simptomat përfshijnë djersitje, vjellje, probleme me gjumë, ankth të përkeqësuar dhe mekanizma të reduktuar të përballimit, të cilat mund të çojnë në një cikël varioze të varësisë.

Profesori Volz tha: “Pacientët përfundojnë sërish tek mjekët, duke pasur nevojë për trajtim të mëtejshëm për të zvogëluar varësinë e tyre nga droga që kushton ende më shumë para.

“Në disa raste, pacientët kthehen në benzodiazepanë, gjë që më shumë e ndez varësinë e tyre nga droga dhe e bën edhe më të vështirë daljen nga ajo”.

Hulumtimi, megjithëse i kufizuar, ka treguar se “cilësia e vajit të livandos të përgatitur në mënyrë unike’, mund të përmirësojë simptomat e ankthit të butë”.

Dy studime zbuluan se kapsulat e vajit të livandës mund të jenë po aq efektive sa benzodiazepani i zakonshëm i përshkruar si Lorazepam dhe paroxetinë antidepresive.

Mirëpo kërkimet e deritanishme nuk janë të mjaftueshme për Institutin Kombëtar për Shëndetin dhe Përkujdesjen e Kujdesit (NICE), i cili këshillon NHS, të rekomandojë barin për çdo formë ankthi. Ndërsa aktualisht ankthi i butë nuk njihet si një kategori.

Një zëdhënës tha: ‘Aktualisht, NICE nuk e rekomandon livandon në trajtimin e çrregullimit të përgjithësuar të ankthit.

“Hulumtimi mbi ndërhyrjet bimore, duke përfshirë livando, u shqyrtua, por udhëzimi nuk e rekomandon këtë si një mundësi trajtimi”.

Tutje, shefi i informacionit Stephen Buckley tha: “Vaji i livandës mund të jetë i dobishëm për relaksim dhe reduktim të stresit në ata që përjetojnë ankth të butë”.

Megjithatë, ende nuk është e qartë se sa mund të ndihmojë ata me simptoma më të rënda, të cilëve mund tu përshkruhen medikamente si benzodiazepanë.

“Ajo që ndihmon në menaxhimin e shëndetit tuaj mendor ndryshon nga personi në person – kështu që është me të vërtetë e rëndësishme që ju të merrni vendimin e duhur për ju, së bashku me mjekun tuaj”./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë