Sht, Shk 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Si fëmija juaj fiton peshë

Peshimi i foshnjës ju ndihmon të dini nëse janë në rritje dhe të shëndetshme. Ju duhet të kontrolloni rregullisht peshën e foshnjës tuaj. Kjo ndihmon në sigurimin e ushqimit që u nevojitet.

Është mirë të kontrollosh rregullisht peshën e foshnjës.

Foshnjat zakonisht peshohen:

Një herë në muaj deri në 6 muaj

Çdo 2 muaj nga 6 deri në 12 muaj

Çdo 3 muaj pas ditëlindjes së tyre të parë.

Çfarë ndikon në peshën e lindjes së fëmijës tuaj?

Pesha e lindjes së fëmijës suaj do të varet nga sa afër kanë lindur deri në datën e duhur. Fëmijët e lindur pas afatit të datës së tyre shpesh janë më të mëdha dhe ato që kanë lindur më herët janë shpesh më të vogla.

Pesha e lindjes së fëmijës suaj ndikohet fuqishëm nga shëndeti dhe dieta e nënës para dhe pas lindjes.

Ajo gjithashtu mund të ndikohet nga:

Lartësia dhe pesha e prindërve

Shëndetin e fëmijës kur ka lindur.

Vajzat, fëmijët e parë dhe fëmijët e lindjeve të shumëfishta shpesh janë më të vogla.

Djemtë, bebet e vetme dhe foshnjat e lindura në vendin e dytë, të tretë ose më shumë në familje shpesh janë më të mëdha.

Nëse fëmija juaj është i lindur nën peshë ose mbi peshë, ata mund të marrin më shumë vëmendje për të parë problemet e mundshme.

Udhëzime të përgjithshme për rritjen

Të gjitha foshnjat rriten ndryshe. Por ka udhëzime për fitim të shëndetshëm në peshë.

Një udhëzues i dobishëm është se shumica e foshnjave të porsalindura të shëndetshme dhe të plota, dyfishojnë peshën e lindjes për katër muaj dhe e trefishojnë atë nga ditëlindja e tyre e parë. Pesha e një djali do të trefishojë kur t’i mbushin rreth 13 muaj. Pesha e një femre do të trefishohet në rreth 15 muaj. Megjithatë, të gjitha foshnjat rriten me ritmin e tyre.

Muajt ​​e parë

Të gjitha foshnjat humbin peshë pas lindjes.

Fëmijët e shëndetshëm normalisht humbasin çdo gjë, deri në një të dhjetën të peshës së tyre të lindjes në javën e parë. Kjo është për shkak se foshnjat me gji marrin vetëm sasi të vogla kolostrumesh për ditët e para. Pastaj nënat fillojnë prodhimin e gjirit që do t’i ndihmojë ata të rriten.

Foshnjat e shëndetshme zakonisht kthehen në peshën e tyre të lindjes në 2-3 javë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë