Die, Shk 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si duhet të veproni në rast sulmi të panikut në publik?

Sulmet e panikut në publik mund të jenë të frikshme.

 Mirëpo, këtu janë disa mënyra për t’i luftuar ato në mënyrë të sigurt.

Dr. Kristin Bianchi, një psikolog për Ndryshimin e Sjelljes dhe Sjelljes, beson se sulmet e panikut publik përbëjnë grupin e vet unik të sfidave.

“Sulmet e panikut janë më shqetësuese për njerëzit kur ndodhin në publik sesa në shtëpi, sepse ata kanë qasje më të lehtë në aktivitete qetësuese në shtëpitë e tyre sesa në një vend publik”, thotë ajo.

“Për më tepër, në shtëpi, njerëzit mund të përjetojnë sulmet e tyre të panikut ” private “, pa frikë se dikush tjetër po e vëren ankthin e tyre”, shton ajo.

Stigma dhe sikleti, shpjegon Bianchi, mund të jenë komponente të mëdha të sulmeve publike të panikut.

“Ata shpesh raportojnë shqetësime  se të tjerët mund të mendojnë se janë ‘të çmendur’ ose ‘të paqëndrueshëm”, thotë ajo.

Pra, çfarë duhet të bëni nëse pësoni sulm paniku në publik? Ja disa sygjerime

Mbani një “objekt çlodhjeje të vogël” në çantën ose makinën tuaj

Nëse e dini që jeni të prirur për sulme paniku që ndodhin jashtë shtëpisë tuaj, bëhuni gati me një çantë të vogël dhe të lëvizshme

Qëndroni  në një vend të sigurt

Një sulm paniku mund ta lërë trupin tuaj të paralizuar, kështu që mund të jetë e vështirë të dilni nga një turmë në një vend të qetë. Kur kjo ndodh, bëni çmos për të lëvizur trupin dhe për të gjetur një vend që është relativisht i lirë nga zhurma dhe ka më pak stimuj sesa një vend i madh publik.

Kërkoni ndihmë nëse keni nevojë për të

Sulmi I panikut mund të jetë aq i ashpër sa të ndiheni sikur nuk mund ta përballoni atë vetë. Nëse je vetëm, është mirë të pyesësh dikë për ndihmë.

Bianchi shton se, kur bëni një kërkesë për ndihmë, është më efektive të shpjegosh para sulmit se ke nevojë për ndihmë. Pastaj specifikoni në mënyrë specifike se çfarë lloj ndihme ju nevojitet, të tilla si huazimi i një telefoni ose kërkimi i udhëzimeve për qendrën më të afërt shëndetësore.

Qetësoni veten ashtu siç do ta bënit në shtëpi

Nëse jeni në publik, kthehuni tek mekanizmat tuaj të rregullt të përballimit për ndihmë, thotë Bianchi./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë