Mër, Shk 21, 2024
Banner Top
Banner Top
Si duhet të veproni në rast kafshimi nga gjarpëri?

Kafshimi i gjarprit është një sëmundje potencialisht kërcënuese për jetën, që zakonisht rezulton nga injektimi i një përzierje të toksinave të ndryshme (“helm”) pas kafshimit të një gjarpri helmues. Gjithashtu, mund të shkaktohet nga helmi i spërkatur në sy nga specie të caktuara të gjarpërinjve që kanë aftësinë të pështyjnë helmin si masë mbrojtëse.

Kundërhelmi i gjarprit jep trajtime efektive për të parandaluar ose mbrojtur shumicën e efekteve të dëmshme nga kafshimi i tij. Shumica e vdekjeve dhe pasojave serioze nga kafshimet e gjarprit janë plotësisht të parandalueshme duke e bërë kundërhelmin të sigurt dhe efektivë më të disponueshëm dhe të arritshëm, dhe ndërgjegjësimin për parandalimin parësor midis komuniteteve dhe punonjësve shëndetësorë.

Në raste rreziku:

  • Menjëherë zhvendosuni larg zonës ku ndodhet kafshimi.
  • Hiqni çdo gjë të ngushtë rreth pjesës së kafshuar të trupit për të shmangur dëmtimin nëse shfaqet ënjtje.
  • Siguroni viktimën, pasi kafshimet me helm nga gjarpri nuk shkaktojnë vdekje të menjëhershme.
  • Imobilizoni plotësisht personin dhe transportoni atë në një institucion shëndetësor sa më shpejt që të jetë e mundur.
  • Zbatimi i presionit në vendin e kafshimit mund të jetë i përshtatshëm në disa raste.
  • Shmangni metodat tradicionale të ndihmës së parë ose ilaçet bimore.
  • Paracetamoli mund të jepet për dhimbje lokale (e cila mund të jetë e rëndë).
  • Mund të ketë të vjella, kështu që vendosni personin në anën e majtë në pozicionin e rikuperimit.
  • Monitoroni nga afër frymëmarrjen dhe jini të gatshëm për t’i dhënë frymë nëse është e nevojshme.

Përpjekjet joadekuate të së kaluarës për të kontrolluar kafshimin e gjarprit kanë prodhuar të dhëna epidemiologjike të fragmentuara, të pasakta. Shumë viktima nuk ndjekin qendrat shëndetësore ose spitalet dhe përkundrazi mbështeten në trajtime tradicionale. Sidoqoftë, të dhënat e disponueshme tregojnë se 4.5-5.4 milionë njerëz kafshohen nga gjarpërinjtë çdo vit. Nga kjo, 1.8-2.7 milionë preken nga sëmundje klinike dhe 81,000 deri 138,000 vdesin nga komplikimet.

Grupet me rrezik të lartë përfshijnë punëtorë bujqësorë ruralë, barinj, peshkatarë, gjahtarë, fëmijë që punojnë, njerëz që jetojnë në shtëpi të ndërtuara dobët dhe ata me qasje të kufizuar në arsim dhe kujdes shëndetësor.

Sëmundjet dhe vdekshmëria ndodhin më shpesh tek të rinjtë dhe fëmijët vuajnë nga fataliteti i rasteve. Për më tepër, gratë shtatzëna janë jashtëzakonisht të rrezikuara. /Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë