Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Helmimi nga dielli, si ta trajtojmë atë?

Shpenzimi i tepërt i kohës në diell mund të çojë në një mori të rreziqeve për shëndetin gjatë verës.

Natyrisht, ekziston edhe kërcënimi i vazhdueshëm i djegieve nga dielli – përkundër përpjekjeve tuaja më të mira për tu mbuluar me kujdes me kapele, syze dielli dhe SPF.

Nuk ka gjë të tillë si djegie e diellit “e mirë”, por ka patjetër një të keqe. Djegie të rënda nga dielli mund të rezultojnë në një përvojë ultra të dhimbshme, të kuqe dhe madje edhe simptoma të ngjashme me gripin. Të gjitha këto simptoma kur fitohen djegie të rënda të diellit një quhen me një nofkë kolektive: helmimi nga dielli.

Helmimi i diellit nuk është pikërisht një diagnozë mjekësore, shpjegon Mary L. Stevenson, MD, e Departamentit të Dermatologjisë Ronald O. Perelman në NYON Langone Health. Ajo gjithashtu nuk ka të bëjë asgjë me helm të vërtetë. Përkundrazi, është një term porik për një djegie të vërtetë të diellit.

Nëse e quani atë një djegie të ashpër nga dielli ose një rast helmimi nga dielli, këtu është ajo që ju duhet të dini për mbrojtjen dhe trajtimin e lëkurës suaj.

Trajtimi i helmimit nga dielli

Gjëja e parë që duhet të bëni kur vëreni një djegie nga dielli – e rëndë ose ndryshe – është të largoheni nga ai, rekomandon Akademia Amerikane e Dermatologjisë.

Pastaj, vlerësoni dëmin.

 “Zbulimet ekstreme ose simptomat e dehidrimit kërkojnë një vizitë tek mjeku që të mund të shqyrtojë, vlerësojë dhe trajtojë simptomat dhe, në raste të rënda, të trajtojë dehidrimin,” thotë Dr Stevenson. Nëse djegiet mbulojnë një pjesë të madhe të trupit tuaj, është një ide e mirë për të vizituar mjekun menjëherë.

Një djegie më e butë nga dielli ndoshta është diçka që mund të përballosh në shtëpi. Filloni me dushe të ftohta ose fasha për të ndihmuar në zbutjen e disa dhimbjeve dhe uljen e temperaturës së lëkurës tuaj të djegur. Përdorni xhel aloe vera, i cili “mund të sigurojë një efekt ftohës që lehtësonë simptomat”, thotë Dr Stevenson. “Fasha e ftohtë e lagur me qumësht mund të lehtësojë djegiet pasi lipidet në qumësht mund të qetësojnë lëkurën”, shton ajo.

Një qetësues dhimbjesh – si ibuprofen mund t’ju ndihmojë gjithashtu të qetësoheni derisa simptomat e diellit të zhduken – zakonisht brenda disa ditësh. (Mos u habitni nëse lëkura e djegur pastaj fillon të bie.)

Pini shumë ujë, meqë djegiet nga dielli dhe helmimi nga dielli mund të shkaktojnë dehidrim. “Pasi keni qëndruar në diell për shumë kohë, hidratimi është çelësi, prandaj sigurohuni që të pini shumë ujë,” thotë Dr Stevenson./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë