Pre, Shk 16, 2024
Banner Top
Banner Top
Sa më i vjetër të jetë mashkulli, aq më i lartë rreziku për foshnjën e palindur!

Sipas burimeve të hulumtuesve të Rutgersit, meshkujt që vonojnë të fillojnë një familje kanë një “orë biologjike”, ashtu si gratë, që mund të ndikojë në shëndetin e partnerëve dhe fëmijëve të tyre.

Studimi, i cili shqyrtoi 40 vjet kërkime mbi efektin e moshës prindërore në fertilitetin, shtatëzëninë dhe shëndetin e fëmijëve, u botua në revistën Maturitas.

“Ndërsa pranohet gjerësisht se ndryshimet fiziologjike që ndodhin tek gratë pas 35 vjeç mund të ndikojnë në konceptimin, shtatzëninë dhe shëndetin e fëmijës, shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se mosha e tyre e avancuar mund të ketë një ndikim të ngjashëm”, thotë autorja e studimit Gloria Bachmann, drejtoreshë e Instituti i Shëndetit të Grave në Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Ndërsa profesioni mjekësor nuk ka përkufizim të qartë kur fillon mosha e përparuar e babait – ajo varion nga 35 në 45 – foshnjat e lindura nga baballarët mbi 45 vjeç janë rritur 10 për qind në Shtetet e Bashkuara gjatë 40 viteve të fundit, ndoshta për shkak të riprodhimit të asistuar në teknologji.

Studimi zbuloi se meshkujt 45 dhe më të vjetër mund të përjetojnë pjellorinë e zvogëluar dhe t’i vënë partnerët e tyre në rrezik për ndërlikime shtimi të shtatzënisë, si diabeti i gestacionit, preklampsia dhe lindja e parakohshme. Foshnjat e lindura nga etërit e moshuar u gjetën të jenë në rrezik më të lartë të lindjes së parakohshme, lindje të vonshme , rezultate të ulëta Apgar, peshë të ulët lindjeje, incidencë më të lartë të konfiskimeve të porsalindura dhe defekte të lindjes si sëmundja kongjenitale e zemrës dhe shije e çarë. Ndërsa këta fëmijë pas lindjes, u gjetën të kenë një mundësi më të madhe për kancerin e fëmijërisë, çrregullimet psikiatrike dhe njohëse, dhe autizmin.

Bachmann atribton shumicën e këtyre rezultateve në një rënie natyrore të testosteronit që ndodh me plakjen, si dhe degradimin e spermës dhe cilësinë e spermës së dobët, por ajo tha se disa korelacione kërkojnë më shumë kërkime. “Përveç avancimit të moshës së atësisë duke u shoqëruar me një rritje të rrezikut të infertilitetit mashkullor, duket se ekzistojnë ndryshime të tjera negative që mund të ndodhin me spermatozoidet dhe plakjen. Për shembull, ashtu si njerëzit humbin forcën e muskujve, fleksibilitetin dhe qëndrueshmërinë me moshën, në meshkujt, spermatozoidet gjithashtu kanë tendencë të humbasin ‘fitnesin’ gjatë ciklit të jetës”, tha ajo.

Dëmtimi i spermës nga streset e plakjes mund të çojë në një rënie në numrin e spermës dhe një ndryshim në spermën dhe vezën që kalon nga prindërit tek pasardhësit dhe futet në ADN të qelizave në trupin e pasardhësve. “Përveç zvogëlimit të potencialit të fekondimit, kjo mund të ndikojë edhe në vetë shtatzëninë, siç vërehet nga rreziqet e rritjes së shtatzënisë kur koncepti është i suksesshëm”, tha ajo.

Këto mutacione të germlit ose trashëgimisë gjithashtu mund të kontribuojnë në shoqërimin e përparimit të moshës dhe çrregullimeve të pasardhësve në pasardhësit, siç janë këta fëmijë që diagnostikohen me autizëm dhe skizofreni. “Edhe pse është dokumentuar mirë se fëmijët e prindërve të moshuar kanë më shumë gjasa të diagnostikohen me skizofreninë – një në 141 foshnja me baballarë nën moshën 25 vjeçare kundrejt një në 47 vjeç me baballarët mbi 50 vjeç diagnostifikohen me këtë sëmundje – arsyeja nuk kuptohet mirë”, tha ajo. “Gjithashtu, disa studime kanë treguar se rreziku i autizmit fillon të rritet kur babai është 30 vjeç, rrafshnalta pas 40 dhe pastaj rritet përsëri në 50.”

Studimi gjithashtu zbuloi se burrat e moshuar luftuan me çështjet e pjellorisë edhe nëse partneri i tyre ishte nën moshën 25 vjeçare.

“Ndërsa gratë priren të jenë më të vetëdijshme dhe më të arsimuara se burrat për shëndetin riprodhues, shumica e njerëzve nuk këshillohen me mjekët, përveç nëse kanë një çështje mjekësore ose pjellore”, tha Bachmann.

Ajo rekomandoi që mjekët të këshillojnë burrat e moshuar, teksa bëjnë fëmijë në moshë të shtyrë, se çfarë rreziku u kanoset grave në shtatzëni dhe shëndetit të fëmijës së tyre. Nëse burrat planifikojnë të vonojnë atësinë, ata duhet të marrin në konsideratë spermatozoid bankar para 35-të të tyre – ose të paktën deri në 45 vjetorin e tyre – për të ulur rreziqet e rritura për shëndetin e nënës dhe fëmijës./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë