Pre, Maj 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse të testohemi me heliobakter pylori?

Shkruar nga: Dr. Valbona Blaku, OML staff

Helicobacter pylori është një lloj bakterie që dihet se është një shkak kryesor i ulcerave peptike. Testimi i H. pylori zbulon një infeksion të traktit tretës të shkaktuar nga bakteret për të ndihmuar në diagnostikimin e shkakut të simptomave dhe / ose ulcerave. Infeksionet H. pylori të traktit tretës janë shumë të zakonshme, me aq sa gjysma e popullsisë së botës është e infektuar. Sidoqoftë, shumica e njerëzve me H. pylori kurrë nuk kanë simptoma. Akoma, infeksioni i H. pylori rrit rrezikun e shfaqjes së ulçerave (sëmundje ulçere peptike), inflamacion të vazhdueshëm të stomakut (gastrit) dhe kancer të stomakut (stomakut). Bakteret ulin aftësinë e stomakut për të prodhuar mukus, duke e bërë stomakun të prirur për dëmtime nga acidi tretës dhe ulcerat peptike. Disa lloje të ndryshme të testimit të H. pylori janë në dispozicion, të tilla si një test i antigjenit të stolit dhe një test frymë.

• Pse të Testohemi per HBP? Për të diagnostikuar një infeksion me Helicobacter pylori (H. pylori), bakteret që mund të shkaktojnë ulçera peptike; për të përcaktuar nëse trajtimi ka shëruar infeksionin.

• Kur të testohemi? Kur keni simptoma të ulçerit, siç janë tretja e vazhdueshme, dhimbja gastrointestinale që vjen dhe shkon, humbje peshe e pashpjegueshme, nauze dhe / ose të vjella; rreth 4-6 javë pas përfundimit të trajtimit për infeksionin.

• Mostra e kerkuar? Një mostër e jashtëqitjes, një mostër frymë ose një biopsi e indeve të stomakut

• A ka nevojë për përgatitje per testim? Ju mund të keni nevojë të shmangni ilaçe të caktuara prandaj ndiqni çdo udhëzim që ju jepet.

• Si është mbledhur mostra për provë? Mostra e mbledhur varet nga testi i porositur:Për testin me frymë – ureze, një profesionist i kujdesit shëndetësor mbledh një mostër fillestare të frymës tuaj duke ju thene te merrni frymë në një qese. Ju jepet një lëng për të pirë që përmban një substancë të quajtur ure. Një mostër tjetër frymë mblidhet pasi të ketë kaluar një kohë e caktuar . Për provën e antigjenit të stoolit, një mostër mblidhet në një enë të pastër.Një test më tërheqës do të kërkojë një procedurë të quajtur endoskopi, e cila përfshin vendosjen e një tubi të hollë me një aparat të vogël në fund, poshtë fytit në stomak. Kjo lejon mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor të shikojë rreshtimin e stomakut dhe të marrë një pjesë të vogël të indeve (biopsi) nga rreshtimi për ekzaminim.

• A është e nevojshëm ndonjë përgatitje testi për të siguruar cilësinë e mostrës?Për testin e frymës, mund t’ju udhëzohet të përmbaheni nga marrja e disa ilaçeve:Katër javë para testit, mos merrni ndonjë antibiotik ose subsalicilat oral të bismut oral (Pepto Bismol®).Dy javë para testit, mos merrni ndonjë frenues të pompës protonike pa recetë, të tilla si omeprazole, lansoprazole, ose esomeprazole.Një orë para testit, mos hani dhe mos pini asgjë (përfshirë ujin).Nëse paraqisni një mostër të jashtëqitjes ose mblidhni një biopsi të indeve, mund të jetë e nevojshme të përmbaheni nga marrja e ndonjë trajtimi me antibiotikë, antacids ose bismuth për 14 ditë para testit.Nëse i nënshtroheni endoskopisë, mund të kërkohet agjërimi, zakonisht gjatë natës. Vetëm uji mund të lejohet.

• Si përdoret testi? Testimi i H. pylori përdoret për të zbuluar bakteret në traktin tretës, për të diagnostikuar infeksionin dhe për të vlerësuar nëse trajtimi e ka shëruar infeksionin.Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të testimit të H. pylori që mund të kryhen. Tabelat e mëposhtme përmbledhin këto teste:Pa endoskopi-Testi i antigjenit të stolit / fekal Detekton praninë e antigjenit H. pylori në një mostër të stoolit. Testi i frymëmarrjes së ureveNjë profesionist i kujdesit shëndetësor do të marrë një mostër fillestare të frymës tuaj (fillestare) duke ju marrë frymë në një thes.Do t’ju udhëzojë të pini një lëng që përmban një substancë të quajtur ure, e cila është ‘etiketuar’ posaçërisht dhe më pas të prisni rreth 15 minuta. Gjatë kësaj kohe, nëse H. pylori është i pranishëm në traktin tuaj tretës, bakteret do të copëtojnë uren në gaz të dioksiduar të karbonit, i cili dëbohet në frymën tuaj. (Dioksidi i karbonit është një pjesë normale e frymës që nxjerr.)Mblidhet një mostër e dytë e frymë.Të dy mostrat fillestare dhe të dytat dërgohen në një laborator për testim. Nëse mostra juaj e dytë e frymës ka një nivel më të lartë të dioksidit të karbonit të etiketuar se normalja, ju keni H. pylori në traktin tuaj tretës.

• Me Endoskopinë: merret kampioni i biopsisë së indeve; prova të mira por më rrallë të porositura sepse pushtuese. Histologjia Tema e ekzaminuar nën mikroskop nga një patolog, i cili do të kërkojë bakteret H. pylori dhe çdo shenjë tjetër të sëmundjes që mund të shpjegojë simptomat e një personi.Testimi i shpejtë i ureazës H. pylori prodhon ureazën, një enzimë që i lejon asaj të mbijetojë në mjedisin acidik të stomakut. Testi laboratorik mund të zbulojë ureazën në kampionin e indeve.Kultura Bakteret rriten në / në një lëndë ushqyese; rezultatet mund të zgjasin disa javë. Ky test është i nevojshëm nëse mjeku i kujdesit shëndetësor dëshiron të vlerësojë se cili antibiotik ka të ngjarë të kurojë infeksionin. (Shih gjithashtu behet edhe testimin e ndjeshmërisë antibiotik.)

• PCR (reaksion i zinxhirit polimerazë) Fragmente të ADN-së H. pylori amplifikohen dhe përdoren për të zbuluar bakteret; përdorur kryesisht në një mjedis hulumtimi.

• Testet qe rekomandohen

 Testi i antigjenit me jashtqitje dhe
 Testi i frymëmarrjes me ure rekomandohen për diagnostikimin e një infeksioni H. pylori dhe për vlerësimin e efektivitetit të trajtimit. Këto teste janë më shpesh të kryera sepse ato janë të shpejta dhe jo-tërheqëse. (Testi i frymëmarrjes me ure nuk rekomandohet në mënyrë tipike për fëmijët e vegjël. Në fëmijët, testi i preferuar do të ishte testi i antigjenit të jashtëqitjes.) Testet që lidhen me endoskopinë gjithashtu mund të kryhen për të diagnostikuar dhe vlerësuar H. pylori, por ato kryhen më rrallë sepse ato janë invazive.
• Testimi mund të urdhërohet kur keni dhimbje në traktin tuaj tretës dhe shenja dhe simptoma të tjera të ulçerit. Dhimbje barku që vijnë dhe shkojnë me kalimin e kohës, Humbje e pashpjegueshme e peshës, dispepsi, Ndjenja e plotësisë ose blozës, të përzier,gromesira .Disa njerëz mund të kenë shenja dhe simptoma më serioze që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor, duke përfshirë dhimbje të mprehta, të papritura, të vazhdueshme në stomak, jashtëqitje të përgjakur ose të zezë, ose të vjella të përgjakshme ose të vjella që duken si kafe.Testimi i H. pylori gjithashtu mund të porositet rreth 4 deri në 6 javë pasi të keni përfunduar marrjen e antibiotikëve të rekomanduar për të konfirmuar që infeksioni shërohet. Sidoqoftë, një provë përcjellëse nuk kryhet tek secili person. Qfarë do të thotë rezultati i provës? Një antigjen pozitiv i H. pylori, testi i frymëmarrjes ose biopsia tregon që shenjat dhe simptomat tuaja mund të shkaktohen nga ulçera peptike për shkak të këtyre baktereve. Trajtimi me një kombinim të antibiotikëve dhe ilaçeve të tjera do të përshkruhet për të vrarë bakteret dhe për të ndaluar dhimbjen dhe ulçerimin.Një rezultat negativ i testit do të thotë që nuk ka gjasa që të keni një infeksion H. pylori dhe shenjat dhe simptomat tuaja mund të jenë për shkak të një shkaku tjetër. Sidoqoftë, nëse simptomat vazhdojnë, mund të bëhen testime shtesë, duke përfshirë biopsinë e indeve më pushtuese, për të përjashtuar më përfundimisht infeksionin
• A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të di? Njerëzit mund të kenë dhimbje të traktit tretës për shumë arsye; një ulçerë e shkaktuar nga H. pylori është vetëm njëra prej tyre.Nëse përdorni antacidë brenda javës para testimit, testi i shpejtë i ureazës mund të jetë negativisht false. Antimikrobikët, frenuesit e pompës protonike dhe përgatitjet e bismut mund të ndërhyjnë në rezultatet e provës.
• Cili është trajtimi i ulçerës peptike të shkaktuar nga H. pylori?Trajtimi zakonisht përfshin një kombinim të antibiotikëve dhe ilaçeve për të zvogëluar sasinë e acidit në stomak të prodhuar, të tilla si frenuesit e pompës protone dhe bllokuesit e receptorëve histaminë, si dhe një përgatitje të bismut, siç është Pepto-Bismol®, e marrë për disa javë. Ky ilaç përdoret për të trajtuar raste të stomakut të trazuar, urth dhe vjellje. Përdoret gjithashtu për trajtimin e diarresë dhe ndihmon në parandalimin e diarresë së udhëtarëve. Ajo funksionon duke ndihmuar në ngadalësimin e rritjes së baktereve që mund të shkaktojnë diarre. Ky produkt nuk duhet të përdoret për të vetë-trajtuar diarrenë nëse gjithashtu keni ethe ose gjak / mukozë në jashtëqitje. Këto mund të jenë shenja të një gjendjeje të rëndë shëndetësore. Konsultohuni me mjekun tuaj menjëherë për vlerësimin dhe trajtimin e duhur nëse keni këto simptoma.Ky ilaç përdoret nën drejtimin e mjekut me ilaçe të tjera për të trajtuar ulcerat e stomakut të shkaktuara nga një baktere e caktuar (Helicobacter pylori). Mos e përdorni këtë ilaç për të vetë-trajtuar ulcerat. Bismuth subsalicylate është një salicilate. Salicilatet mund të shkaktojnë probleme serioze të gjakderdhjes kur përdoren vetëm në pacientët me ulcerë.Kontrolloni përbërësit në etiketë edhe nëse e keni përdorur produktin më parë. Prodhuesi mund të ketë ndryshuar përbërësit. Gjithashtu, produktet me emra të ngjashëm mund të përmbajnë përbërës të ndryshëm të destinuar për qëllime të ndryshme. Marrja e produktit të gabuar mund të ju dëmtojë.

Testime shumë të sigurta ju mund të bëni vetëm tek ne në laobatorin Olive Medical & Laboratory

Youtube

Arkiva

Kategoritë