Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Pesë mënyra për të menaxhuar sëmundjet e udhëtimit

Udhëtimi edhe pse mund të jetë argëtues, disa persona nuk mund ta përballojnë atë. Avioni, vetura apo çfarëdoqoftë mjeti I udhëtimit, atyre mund të ju shkaktojë të vjellura dhe mundim. Nëse jeni duke udhëtuar, përqendrohuni në frymëmarrjen tuaj dhe mbani sytë në horizont

Shmangni shkaktarët

Mos udhëtoni në avionë të vegjël, të cilët kanë tendencë të jenë më të keq se avionët më të mëdhenj. Nëse jeni në një varkë, vazhdoni drejt qendrës, ku ka më pak lëvizje. Në një makinë, duke qenë shoferi ndihmon; vendi më i keq për t’u ulur është në ulësen e pasme, sepse është më vështirë të shohësh nga dritarja. Për fat të keq, ky është vendi ku fëmijët zakonisht ulen – dhe njerëzit janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjes së udhëtimit që nga mosha 8 deri në 12 vjeç, thotë John Golding, profesor i psikologjisë së aplikuar në Universitetin e Westminsterit. Të rriturit që vuajnë nga migrena janë gjithashtu më të ndjeshëm.

Mbani sytë në horizont

Shpjegimi më i mirë për sëmundjen e lëvizjes është teoria e konfliktit ndijor, që e vendos atë në një mospërputhje mes asaj që shikojnë sytë dhe informacionit mbi lëvizjen e zbuluar nga veshi juaj i brendshëm. “Nëse ju mund të merrni një pamje të jashtme dhe një referencë në horizont, është e dobishme,” thotë Golding. “Sa më pak indikacione të jashtme që keni, aq më pak mund të zgjidhni ndonjë konflikt.” Mos lexoni ose shikoni në telefonin tuaj. Mundohuni të mbani kokën lartë, këshillon Louisa Murdin, një konsulente në mjekësinë vestibulare. “Nuk është gjithmonë e qartë për njerëzit, por të bisedosh me dikë nuk ndihmon, sepse kur kemi një bisedë ne pothuajse gjithmonë e lëvizim kokën si pjesë të kësaj. Dëgjimi i muzikës është poashtu i dobishëm.

Eksploroni masat medicinale

Medikamentet kundër drogës që përmbajnë hyoscine mund të jenë efektive, siç mund të jenë antihistaminet, por ato mund të shkaktojnë shikim të paqartë dhe përgjumje, thotë Golding, gjë që nuk është shumë e mirë nëse ju duhet të ngisni makinën. Cinnarizine e drogës, e gjetur në barna të tjera të sëmundjes së lëvizjes, “ka më pak efekte anësore”. Merreni rreth dy orë para se të udhëtoni. Pasi të keni filluar të ndiheni të sëmurë, tabletat janë të padobishme. “Edhe nëse nuk jeni në të vërtetë të sëmurë, ju merrni atë që quhet stasis të stomakut”, thotë Golding: “Disa njerëz rekomandojnë xhenxhefil, por kjo ka prova të dobëta për ta mbështetur atë,” thotë Murdin. Studimet nuk kanë treguar ndonjë dëshmi për efikasitetin e brezit të dorës që pretendojnë të parandalojnë sëmundjen e lëvizjes përmes akupresionit.

Shikoni frymëmarrjen tuaj

“Një frymëmarrje e kontrolluar është rreth gjysma e efektit sikurse një ilaç”, thotë Golding. Një refleks frenues midis frymëmarrjes dhe vjelljes ndalon që të thithni vjelljen. “Refleksi i vjelljes fikë impulsin e frymëmarrjes; nëse përqendroheni në frymëmarrjen tuaj, që mund të pengojnë të vjella. “Praktikoni mbajtjen e frymëmarrjes tuaj të rregullt dhe të qëndrueshme përpara, shton ai.

Bëhuni të ambientuar

Strategjia më efektive afatgjatë është ajo e përdorur nga ushtria, thotë Murdin: qasja e habitatit. “Ata ndërtojnë ekspozimin në hapa, duke marrë dikë në një udhëtim që do t’i bëjë ata më pak të sëmurë, atëherë ata ndalen, pastaj e bëjnë atë përsëri, duke e rritur shumën gradualisht. Ajo ndihmon trurin të mësohet me sinjalet dhe t’i pajtojë ata. “Megjithatë, për individin mesatar, kjo është e vështirë për ta bërë – dhe ju nuk doni të mundoni shumë veten, thotë Murdin. “Është ndoshta një ide e mirë për të marrë ndihmën e një fizioterapisti i cili është përdorur për të përdorur ato teknika”, thotë ajo. Por Golding paralajmëron se shprehja mund të jetë specifike për situatën: “Nëse jeni mësuar të uleni në pjesën e prapme të një makine, kështu që nuk merrni më sëmundje në makinë, kjo nuk do t’ju mbrojë domosdoshmërisht nga sëmundja e detit”. /Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë