Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Përfitimet e ngrënies së peshkut

Peshku është një ushqim me sasi të lartë të proteinave dhe me pak yndyrë që ofron një sërë përfitimesh shëndetësore. Peshqit me mish të bardhë, në veçanti, janë më të ulët në yndyrë se çdo burim tjetër i proteinave shtazore, dhe peshqit me vaj janë të lartë në acide yndyrore omega-3, ose yndyrnat “e mira”.

Meqenëse trupi i njeriut nuk mund të bëjë sasi të konsiderueshme të këtyre lëndëve ushqyese thelbësore, peshqit janë një pjesë e rëndësishme e dietës. Gjithashtu, peshqit janë të ulët në yndyrnat “e këqija” që gjenden zakonisht në mishin e kuq, të quajtur acide yndyrore omega-6.

Një grup provash në rritje tregojnë se acidet yndyrore omega-3 ofrojnë një numër përfitimesh shëndetësore.

Ato:

  • ndihmojnë në mirëmbajtjen e shëndetit kardiovaskular duke luajtur një rol në rregullimin e koagulimit të gjakut;
  • janë të rëndësishme për zhvillimin neurologjik prenatal dhe pas lindjes;
  • mund të zvogëlojnë inflamacionin e indeve dhe të lehtësojnë simptomat e artritit reumatoid;
  • mund të luanjë një rol të dobishëm në aritminë kardiake (rrahjet e parregullta të zemrës), duke zvogëluar depresionin dhe duke ndalur rënien mendore te njerëzit e moshuar.

Omega-3 që gjenden tek peshqit (EPA dhe DHA) duket se japin përfitimet më të mëdha shëndetësore.

Përveç ngrënies së peshkut, një mënyrë tjetër për të konsumuar acide yndyrore omega-3 është marrja e suplementeve të blera nga dyqani.

Burimet alternative të omega-3 vijnë nga burime tokësore si farat e lirit, arrat. Edhe pse janë të dobishme, këto nuk duket se sjellin një përfitim të madh shëndetësor pasi omega-3 që gjenden tek peshqit, butakët dhe algat detare.

Peshku në përgjithësi është një burim ushqimi i shëndetshëm dhe mund të hahet në mënyrë të sigurt në shumicën e rasteve. Por në varësi të moshës dhe rrethanave tuaja shëndetësore, disa njerëz duhet të kufizojnë sasitë e peshkut që hanë.

  • Për fëmijët e vegjël dhe gratë në moshë lindjeje, konsumimi i tepërt i peshkut të ndotur nga merkuri mund të ndikojë rëndë zhvillimin e një fëmije.
  • Gratë dhe burrat e moshuar mund ta shohin si një shkëmbim të pranueshëm për të tejkaluar kufijtë e rekomanduar të vaktit të detit për të rritur marrjen e tyre të omega-3.

Lajmi i mirë është që ekzistojnë disa mundësi ushqimore deti me kontaminues të ulët, me sasi të lartë të omega-3, kështu që nuk ka nevojë të rrezikoni të hani peshk të kontaminuar./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë