Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Infeksionet seksualisht të transmetueshme, si t’i trajtojmë?

Nëse historia juaj seksuale dhe shenjat dhe simptomat aktuale sugjerojnë që keni një sëmundje seksualisht të transmetueshme (STD) ose një infeksion seksualisht të transmetueshëm (IST), testet laboratorike mund të identifikojnë shkakun dhe të zbulojnë përkatësitë që mund të keni.

Testet e gjakut – Testet e gjakut mund të konfirmojnë diagnozën e HIV-it ose fazave të mëvonshme të sifilizit.

Mostrat e urinës – Disa IST mund të konfirmohen me një mostër të urinës.

Mostrat e lëngut – Nëse keni plagë gjenitale të hapura, mjeku juaj mund të testojë lëngje dhe mostra nga plagët për të diagnostikuar llojin e infeksionit.

Testimi për një sëmundje te dikush që nuk ka simptoma quhet kontrollim. Shumica e kohës, kontrollimi i IST nuk është një pjesë rutinore e kujdesit shëndetësor, por ka përjashtime:

Të gjithë – Një test i ekzaminimit STI i sugjeruar për të gjitha moshat 13 deri 64 vjeç është një test gjaku ose pështymë për virusin e imunitetit të njeriut (HIV), virusi që shkakton SIDA-n. Ekspertët rekomandojnë që njerëzit me rrezik të lartë të bëjnë një test HIV çdo vit.

Gratë shtatzëna – Të gjitha gratë shtatzëna në përgjithësi duhet të kontrollohen për HIV, hepatit B, klamidia dhe sifilis në vizitën e tyre të parë prenatale. Testet e depistimit të gonorresë dhe hepatitit C rekomandohen të paktën një herë gjatë shtatëzanisë për gratë me rrezik të lartë nga këto infeksione.

Gratë nën moshën 25 vjeç që janë aktive seksualisht – Ekspertët rekomandojnë që të gjitha gratë aktive seksualisht nën moshën 25 vjeç të testohen për infeksion të klamidisë. Testi i klamidisë përdor një mostër të urinës ose lëngut vaginal që mund të mbledhni vetë.

Njerëzit me HIV – Nëse keni HIV, kjo rrit ndjeshëm rrezikun tuaj për të kapur IST të tjera. Ekspertët rekomandojnë testime të menjëhershme të sifilisit, gonorresë, klamidisë dhe herpesit pasi të diagnostikohen me HIV. Ata gjithashtu rekomandojnë që personat me HIV të kontrollohen për hepatitin C.

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (STD) ose infeksionet seksualisht të transmetueshme (STI) të shkaktuara nga bakteret janë përgjithësisht më të lehta për t’u trajtuar. Infeksionet virale mund të menaxhohen, por jo gjithmonë të kurohen. Nëse jeni shtatzënë dhe keni një IST, trajtimi i menjëhershëm mund të parandalojë ose zvogëlojë rrezikun që fëmija juaj të infektohet.

Trajtimi për IST zakonisht bëhet në varësi të infeksionit:

Antibiotikët – Antibiotikët, shpesh në një dozë të vetme, mund të kurojnë shumë infeksione bakteriale dhe parazitare që transmetohen seksualisht, duke përfshirë gonorrea, sifilizi, klamidia dhe trikomoniasis. Në mënyrë tipike, do të mjekoheni për gonorrea dhe klamidia në të njëjtën kohë sepse të dy infeksionet shpesh shfaqen së bashku.

Përveç kësaj, është e rëndësishme të abstenoni nga seksi deri në shtatë ditë pasi të keni përfunduar trajtimin me antibiotikë dhe çdo plagë të jetë shëruar. Ekspertët gjithashtu sugjerojnë që gratë të rivendosen në rreth tre muaj sepse ekziston një shans i lartë për rikthim.

Ilaçet antivirale – Nëse keni herpes ose HIV, do t’ju përshkruhet një ilaç antiviral. Do të keni më pak recidivë të herpesit nëse merrni terapi shtypëse ditore me një ilaç antiviral të rekomanduar. Sidoqoftë, është ende e mundur t’i jepni herpes partnerit tuaj.

Ilaçet antivirale mund të mbajnë nën kontroll infeksionin HIV për shumë vite. Por ju akoma do ta bartni virusin dhe akoma mund ta transmetoni, megjithëse rreziku është më i ulët.

Sa më shpejt që të filloni mjekimin, aq më efektiv është ai. Nëse merrni ilaçet tuaja saktësisht, është e mundur të zvogëloni rrezikun./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë