Hën, Mar 25, 2024
Banner Top
Banner Top
Efektet e kripës në organizmin tonë!

Kripa funksionon në veshka për ta bërë trupin tuaj të mbajë më shumë ujë. Ky ujë shtesë i ruajtur ngrit presionin e gjakut dhe shtrëngon veshkat, arteriet, zemrën dhe trurin.

Për të mësuar më shumë rreth efekteve të kripës në trupin tuaj, shikoni më poshtë:

Efekti i kripës në veshka

Trupi juaj largon lëngun e padëshiruar duke filtruar gjakun në veshkat tuaja. Këtu çdo lëng shtesë thithet dhe futet në fshikëz për t’u larguar si urinë.

Për ta bërë këtë, veshkat tuaja përdorin osmozë për të nxjerrë ujin shtesë nga gjaku. Ky proces përdor një ekuilibër delikat të natriumit dhe kaliumit për të tërhequr ujin nëpër një mur qelizash nga qarkullimi i gjakut në një kanal grumbullimi që çon në fshikëz. Ushqimi i kripës ngre sasinë e natriumit në rrjedhën tuaj të gjakut dhe prish ekuilibrin delikat, duke zvogëluar aftësinë e veshkave tuaja për të hequr ujin.

Rezultati është një presion më i lartë i gjakut për shkak të lëngut shtesë dhe tendosjes shtesë në enët delikate të gjakut që çojnë në veshka. Me kalimin e kohës, kjo tendosje shtesë mund të dëmtojë veshkat – e njohur si sëmundje e veshkave. Kjo zvogëlon aftësinë e tyre për të filtruar produktet e mbeturinave të padëshiruara dhe toksike, të cilat më pas fillojnë të ndërtohen në trup. 

Nëse sëmundja e veshkave lihet e patrajtuar dhe presioni i gjakut nuk ulet, dëmtimi mund të çojë në dështim të veshkave. Kjo ndodh kur veshkat nuk janë më në gjendje të filtrojnë gjakun dhe trupi ngadalë bëhet i helmuar nga produktet e veta të mbeturinave toksike.

Nëse keni tension të lartë dhe jeni duke u trajtuar me një ilaç diuretik, kjo bën që veshkat të largojnë më shumë lëng nga qarkullimi i gjakut. Për shkak se natriumi në kripë kundërshton këtë efekt, zvogëlimi i kripës do ta bëjë ilaçin e presionit të gjakut më efektiv.

Efekti i kripës në arteriet e gjakut

Presioni shtesë i gjakut i shkaktuar nga ngrënia e shumtë e kripës, shtrëngon arteriet tuaja.  Për të përballuar tensionin shtesë, muskujt e vockël në muret e arterieve bëhen më të forta dhe të trasha. Megjithatë, kjo vetëm e bën hapësirën brenda arterieve më të vogël dhe ngre presionin e gjakut edhe më lartë. 

Ky cikël i presionit të gjakut në rritje (i cili ndodh ngadalë gjatë një numri vitesh) në fund të fundit mund të çojë në shpërthimin e arterieve ose të bëhet aq i ngushtë sa që ato më pas bllokohen plotësisht. Kur kjo ndodh, organet e trupit që po merrnin gjakun nga arteriet bëhen të uritura nga oksigjeni dhe lëndët ushqyese që u duhen. Kjo mund të rezultojë në dëmtimin e organeve dhe mund të jetë fatale.

Efekti i kripës në zemër

Presioni i ngritur i gjakut i shkaktuar nga ngrënia e shumtë e kripës mund të dëmtojë arteriet. Në fillim, mund të shkaktojë një ulje të lehtë të sasisë së gjakut që arrin në zemër. Kjo mund të çojë në anginë (dhimbje të mprehta në gjoks). Me këtë gjendje qelizat në zemër nuk funksionojnë ashtu si duhet sepse nuk marrin oksigjen dhe lëndë ushqyese të mjaftueshme. Sidoqoftë, ulja e presionit të gjakut mund të ndihmojë në zbutjen e disa prej problemeve dhe zvogëlimin e rrezikut të dëmtimit më të madh.

Nëse vazhdoni të hani shumë kripë, me kalimin e kohës, dëmi i shkaktuar nga presioni shtesë i gjakut mund të bëhet aq i rëndë sa arteriet të shpërthejnë ose të bllokohen plotësisht. Nëse kjo ndodh, atëherë pjesa e zemrës që po merrte gjakun nuk merr më oksigjen dhe lëndë ushqyese që i duhen dhe vdes. Rezultati është një sulm në zemër. Mënyra më e mirë për të parandaluar një sulm në zemër është të ndaloni dëmtimin e arterieve. Dhe një nga mënyrat më të mira për ta bërë këtë është të mbani shtypjen e gjakut poshtë duke ngrënë më pak kripë.

Efekti i kripës në tru

Presioni i ngritur i gjakut i shkaktuar nga ngrënia e tepruar e kripës mund të dëmtojë arteriet që çojnë në tru. Në fillim, mund të shkaktojë një ulje të lehtë të sasisë së gjakut që arrin në tru. Kjo mund të çojë në çmenduri (e njohur si çmenduri vaskulare). Me këtë gjendje qelizat në tru nuk funksionojnë ashtu si duhet sepse nuk marrin oksigjen dhe lëndë ushqyese të mjaftueshme. Sidoqoftë, ulja e presionit të gjakut mund të ndihmojë në zbutjen e disa prej problemeve dhe zvogëlimin e rrezikut të dëmtimit më të madh.

Nëse vazhdoni të hani shumë kripë, me kalimin e kohës, dëmi i shkaktuar nga presioni shtesë i gjakut mund të bëhet aq i rëndë sa arteriet të shpërthejnë ose të bllokohen plotësisht. Nëse kjo ndodh, atëherë pjesa e trurit që po merrte gjak nuk merr më oksigjen dhe lëndë ushqyese që i duhen dhe vdes. Rezultati është një goditje, ku ju humbni aftësinë për të bërë gjërat që një pjesë e trurit ka përdorur për të kontrolluar.

Mënyra më e mirë për të parandaluar një goditje në tru është ndalimi i dëmtimit të arterieve. Dhe një nga mënyrat më të mira për ta bërë këtë është të mbash shtypjen e gjakut të ulët duke ngrënë më pak kripë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë