Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Dëshira për tu dukur tërheqës po i bën meshkujt steril?!

Shkencëtarët kanë zbuluar një paradoks evolucionar ku burrat dëmtojnë aftësinë e tyre për të pasur fëmijë gjatë përpjekjeve për ta bërë veten më tërheqës.

Marrja e steroideve për një bark me kocka, ose për një kokë jo tullace, mund të dëmtojë pjellorinë.

Ata thonë se kjo shkakton shumë dhimbje tek çiftet që përpiqen të krijojnë familje.

“Vura re që disa njerëz vinin për të testuar fertilitetin e tyre dhe këta djem ishin të mëdhenj,” thotë Dr. James Mossman, tani në Universitetin Brown në Shtetet e Bashkuara.

Ai po studionte për doktoratën e tij në Sheffield, kur hulumtoi për abuzimet me steroide.

Ai i tha BBC: “Ata po përpiqen të duken me të vërtetë të mëdhenjë, që të duken si majat e evolucionit”.

“Por ata po e bëjnë veten shumë të papërshtatshëm në një kuptim evolucionar, sepse pa përjashtim ata nuk kishin asnjë spermë në derdhjen e tyre fare.”

Steroidet anabolike imitojnë efektin e testosteronit të hormoneve mashkullore në trup dhe përdoren si ilaçe për rritjen e performancës si dhe për rritjen e muskujve.

Ato po përdoren rregullisht nga bodibillderat.

Prof. Allan Pacey, nga Universiteti i Sheffield, shtoi: “A nuk është ironike që meshkujt të shkojnë në palestër të duken tërheqës, dhe duke dashur të tërheqin gratë pa dashje të ulin pjellorinë e tyre?”.

Steroidet anabolike mashtrojnë gjëndjen hipofizike të trurit në të menduarit që testet po shkojnë në lodhje.

Pra, gjëndrat reagojnë duke mbyllur prodhimin e dy hormoneve – të quajtur FSH dhe LH – të cilat janë hormonet kryesore që nxisin prodhimin e spermës.

Studiuesit thonë se ekziston një temë e ngjashme me burrat që përdorin medikamente për të parandaluar rënien e flokëve.

Finasteridi i drogës ndryshon mënyrën se testosteroni metabolizohet në trup dhe mund të kufizojë humbjen e flokëve, por efektet anësore mund të përfshijnë mosfunksionim në pjellori.

Prof Pacey i tha BBC: “Unë do të thosha se përdoruesit me steroide anabolic kanë gjasa të bëhen sterilë më shumë se sa do të mendonit – ndoshta 90%./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë