Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top

Pavarësisht nëse bëheni nënë për herë të parë apo të katërt, ditët dhe javët pas lindjes së foshnjës tuaj mund të jenë aq të mundimshme sa janë të gëzueshme dhe emocionuese.

Shumë gra kanë ndjenja trishtimi pas lindjes, duke filluar nga bluja e shkurtër dhe e butë e foshnjës e deri tek depresioni më i gjatë dhe më i thellë i njohur si depresioni pas lindjes.

Ndjenjat e trishtimit dhe depresionit janë më të zakonshme pas lindjes së fëmijëve nga sa e kuptojnë shumë njerëz. Është e rëndësishme për nënat e reja – dhe ata që i duan ato – të kuptojnë simptomat e depresionit pas lindjes dhe t’i drejtohen familjes, miqve dhe profesionistëve mjekësorë për ndihmë.

Me mbështetje dhe trajtim, nënat e reja me depresion mund të vazhdojnë të jenë prindër të shëndetshëm, të lumtur.

Simptomat e depresionit pas lindjes shkaktohen nga lindja e fëmijëve. Depresioni pas lindjes mund të fillojë pak para lindjes ose në çdo kohë deri në 12 muaj pas lindjes. Një grua me depresion të tillë mund të ndjehet e trishtuar, e shqetësuar, e çmendur, e dekurajuar, e pashpresë, e pavlerë ose e vetme.

 Ajo gjithashtu mund të:

Ketë probleme në përqendrimin ose përfundimin e detyrave rutinore

Humbasë oreksin

Ndjehet sikur ajo nuk është nënë e mirë

Mos ketë interes për fëmijën e saj.

Ndjenjat dhe mendimet si këto janë të dhimbshme për një grua – veçanërisht gjatë një kohe që supozohet të jetë e lumtur. Shumë gra nuk kanë dëshirë t’i tregojnë dikujt kur ndjehen në këtë mënyrë. Por depresioni pas lindjes është një gjendje mjekësore që kërkon vëmendje dhe trajtim.

Pse ndodh

Depresioni pas lindjes mendohet se ka të bëjë me ndryshimet e hormoneve që ndodhin gjatë dhe pas lindjes. Këto ndërrime të shpejta të hormoneve mund të çojnë në trishtim, ankth dhe depression.

Mund të prekë çdo grua – por disa mund të jenë më të rrezikuara. Gratë që kanë një histori depresioni (përfshirë depresionin pas lindjes me një shtatëzani të mëparshme) ose që kanë një histori familjare të depresionit kanë më shumë gjasa të marrin depresion pas lindjes.

Gjëra të tjera që mund të rrisin mundësinë e depresionit pas lindjes, përfshijnë stresin serioz gjatë shtatëzanisë, problemet mjekësore gjatë saj ose pas lindjes, dhe mungesën e mbështetjes në shtëpi.

Nëse ndjenjat e trishtimit ose depresionit janë të forta, nëse ato zgjasin gjatë gjithë ditës për ditë me radhë, ose nëse zgjasin më shumë se një javë ose dy, bisedoni me mjekun tuaj.

Depresioni pas lindjes mund të zgjasë për disa muaj ose edhe më gjatë nëse nuk mjekohet. Me trajtim, një grua mund të ndjehet përsëri vetvetja. Trajtimi mund të përfshijë terapi bisede, ilaçe, ose të dyja.

Mund të duhen disa javë që një grua të fillojë të ndjehet më mirë pasi të kurohet nga depresioni, megjithëse disa fillojnë më shpejtë të ndjehen më mirë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë