Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Çka është trauma dhe si ta trajtojmë?

Trauma është një përgjigje emocionale ndaj një ngjarje të tmerrshme si një aksident, përdhunim ose fatkeqësi natyrore. Menjëherë pas ngjarjes, tronditja dhe mohimi janë tipike. 

Reagimet më të gjata përfshijnë emocione të paparashikueshme, marrëdhënie të tendosura dhe madje simptoma fizike si dhimbje koke ose vjellje.

 Ndërsa këto ndjenja janë normale, disa njerëz kanë vështirësi të vazhdojnë më tej me jetën e tyre. Psikologët mund t’i ndihmojnë këta individë të gjejnë mënyra konstruktive për të menaxhuar emocionet e tyre.

Cilido person i përgjigjet traumave ndryshe. Disa nuk do të kenë efekte të këqija; të tjerët mund të pësojnë një efekt të menjëhershëm dhe akut. Ndërsa, të tjerët mund të mos tregojnë shenja stresi pas ngjarjes.

Shërimi emocionalisht nga katastrofa

Të kuptuarit e emocioneve dhe përgjigjet normale që pasojnë një fatkeqësi ose një ngjarje tjetër traumatike mund t’ju ndihmojnë të përballeni me ndjenjat, mendimet dhe sjelljet tuaja – dhe mund t’ju ndihmojnë në rrugën drejt shërimit.

Hapu! Të shkruarit rreth traumës zvogëlon stresin, ndihmon imunitetin

Shkrimi i përvojave të vështira, madje edhe traumatike, duket se është i mirë për shëndetin në disa nivele –  ndihmon në ngritjen e imunitetit dhe masave të tjera shëndetësore dhe përmirësimin e funksionimit të jetës.

Ndihmoni fëmijët tuaj të menaxhojnë ankthin pas një të shtëne

Si prind, ju mund të flisni me fëmijët tuaj për një qitje.

Kujtime të abuzimit të fëmijërisë

Kërkoni këshilla për të kuptuar më mirë sesi mund t’i përballoni kujtimet e këqija, të rikuperuara ose të sugjeruara dhe çfarë mund të bëni nëse ju ose një anëtar i familjes shqetësohet për ndonjë rast abuzimi të fëmijërisë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë