Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Çka është psoriaza?

Psoriasis (psoriaza) është një sëmundje lëkure që karakterizohet nga krijimi i elementeve inflamatorë (skuqje), të ngritura mbi sipërfaqen e lëkurës, të cilat mbulohen nga skuama (luspa) për shkak të shumëzimit të qelizave epiteliale.

 Në ndryshimet që ndodhin në lëkurë përfshihen shtimi i keratinociteve (qelizave të lëkurës), shtimi i enëve të gjakut dhe infiltrimi i qelizave të inflamacionit. Zhvillimi i sëmundjes lidhet me bashkëveprime të ndërlikuara midis qelizave të bardha të gjakut, qelizave epiteliale të lëkurës dhe një sërë elementesh të tjera të inflamacionit që quhen ndërmjetësit (kimiokina, citokina, interleukina) etj.

Skuqja e lëkurës, deskuamimi (shfaqja e shtresës së jashtme të lëkurës në luspa apo copëza, kruarja dhe dhembja janë simptomat më të zakonshme.

Ashtu si sëmundjet e tjera autoimune, psoriaza ndodh kur sistemi juaj imunitar – i cili normalisht sulmon mikrobet infektive – në vend të kësaj fillon të sulmojë qelizat e shëndetshme.

Sëmundja shfaqet pothuajse në mënyrë të barabartë midis burrave dhe grave. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH), është më i zakonshëm tek të rriturit, dhe rreziku për sëmundjen shtohet nëse dikush në familjen tuaj e ka atë.

Njerëzit me këtë sëmundje zakonisht shohin simptomat e tyre të para midis moshës 15 dhe 30 vjeç, megjithëse zhvillimi i sëmundjes midis moshës 50 dhe 60 vjeç është gjithashtu i zakonshëm.

Psoriaza shoqërohet me kushte shëndetësore si:

Tensioni i lartë

Kolesteroli i lartë

Diabeti

Depresioni.

Pllakat e psoriazës mund të variojnë nga disa pika shkallëzimi të ngjashme me zbokthin deri në shpërthime të mëdha që mbulojnë zona të mëdha. Simptomat dhe pamja e sëmundjes ndryshojnë në varësi të llojit dhe ashpërsisë së saj.

Për disa, psoriaza mund të zgjasë me muaj apo edhe vite në të njëjtën kohë.  Të tjerët përjetojnë flakët e psoriazës, ose flakërimë, në modele ciklike. Për shembull, sëmundja mund të përmirësohet në verë dhe të përkeqësohet në dimër.

Ende nuk dihen saktë faktorët që shkaktojnë këtë sëmundje./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë