Sht, Nën 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Çka është astigmatizmi dhe si ta parandalojmë?

Astigmatizmi shkakton vizion të paqartë kur shikon objekte që janë afër (p.sh. leximi i një letre) dhe objekte që janë larg (p.sh., duke lexuar një shenjë rrugore). Vizioni me astigmatizëm nuk është domosdoshmërisht homogjenisht i paqartë; disa distanca janë më të fokusuara sesa të tjerët.

Korneja normalisht është e lëmuar dhe në mënyrë uniforme ka lakuar në të gjitha anët. Në astigmatizëm, kornea është lakuar në mënyrë të parregullt. Në vend që të jetë e rrumbullakët, mund të formohet më shumë si një ve. Kjo formë e parregullt e bën dritën të përhapet dhe të përkulet, ose refrakton, në mënyrë jo të duhur pasi kalon nëpër kornea.

Në vend që të përqëndrohet drejtpërdrejt në retinë, disa rreze të lehta fokusohen para dhe disa fokusohen pas retinës. Këto pikë fokale të shumta shtrembërojnë vizionin. Në disa raste, një lente e çrregullt e lakuar prodhon shkallë të vogla astigmatizmi.

Astigmatizmi është zakonisht i pranishëm në lindje dhe shpesh shkon pa u vënë re derisa fëmija të fillojë shkollën ose fillon të lexojë. Gjendja mund të përkeqësohet me kalimin e kohës, por përgjithësisht mbetet e njëjtë.

Incidenca dhe Prevalenca e astigmatizmit

Disa ekspertë besojnë se shumica e njerëzve kanë njëfarë astigmatizmi. Disa njerëz nuk përjetojnë simptoma dhe të tjerët kanë dëmtime të rënda të shikimit. Astigmatizmi shpesh ndodh me lehtësi ose largpamje, ose të dyja.

Faktorët e rrezikut për astigmatizëm

Për shkak se astigmatizmi është shpesh i pranishëm në lindje, shumë besojnë se ekziston një faktor rreziku i trashëguar. Gjithashtu mund të jetë zhvillimi, ndërsa syri i fëmijës rritet.

Një gjendje e quajtur keratoconus mund të jetë një faktor rreziku për astigmatizëm. Në keratoconus, kornea bëhet e hollë dhe konike. Kjo gjendje mund të trashëgohet ose të rezultojë nga fërkimi i syve kronik. Ajo është më e zakonshme në gratë dhe zakonisht ndodh në adoleshencën e hershme.

Diabeti gjithashtu mund të çojë në astigmatizëm sepse nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të shkaktojnë ndryshime në formën e lentes.

Shenjat dhe simptomat e astigmatizmit

Njerëzit me astigmatizëm të butë mund të përjetojnë dhimbje koke, sy, lodhje, ose vizion të paqartë në distanca të caktuara. Astigmatizmi i rëndë prodhon imazhe të shtrembëruara dhe paqartësi në të gjitha distancat.

Diagnoza e Astigmatizmit

Një diagnozë e astigmatizmit mund të bëhet vetëm pas ekzaminimit bazë të syrit të kryer nga një oftalmolog ose një optometër.

Një shumëllojshmëri e testeve mund të përdoren për të diagnostikuar astigmatizmin. Një që përdoret zakonisht është dielli astigmatik, i cili tregon një seri linjash që rrezatojnë nga një qendër. Njerëzit me astigmatizëm zakonisht shohin disa rreshta më qartë se të tjerët.

Trajtimi

Pothuajse të gjitha shkallët e astigmatizmit mund të korrigjohen me syze ose lentet e kontaktit. Mbajtja e syzeve ose lenteve të kontaktit i lejon pacientit të përjetojë vizion normal, ose në mënyrë dramatike.

Një numër i procedurave kirurgjikale përdoren për të korrigjuar gabimet refraktive. Disa forma të astigmatizmit mund të korrigjohen në mënyrë kirurgjikale. Kirurgjia nuk rekomandohet për njerëzit nën moshën 18 vjeç, sepse sytë e tyre janë ende në rritje./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë