Pre, Maj 7, 2021
Banner Top
Banner Top
Çka është Ambliopia?

Ambliopia që ndryshe quhet edhe “syri dembel”, është një problem i syrit që fillon në fëmijërinë e hershme. Ambliopia është shkaku më i zakonshëm i problemeve të shikimit tek fëmijët. Kjo ndodh kur një sy nuk funksionon si duhet me trurin.

Ambliopia mund të rezultojë nga çdo gjendje që parandalon syrin për të fokusuar qartësisht. Ambliopia mund të shkaktohet nga mos drejtimi i syve, i quajtur strabizëm. Ka raste kur mund të shkaktohet nga katarakta. Një tjetër shkak është paaftësia e njërit sy për të fokusuar aq mirë sa tjetri.

Mund të ndodhë kur njëri sy eshtë më miop, më hipermetrop ose më astigmat se tjetri. Terma që I drejtohen aftësisë së syrit për të fokusuar dritën në retinë.

Ambliopia zakonisht fillon ndërmjet lindjes dhe moshës 7. Simptomat në fëmijën tuaj mund të përfshijnë:

Sytë që nuk bashkëveprojnë së bashku

Një sy që endet brenda ose jashtë

Sikletimi, mbyllja e njëri sy, ose përkulja e kokës për të parë diçka

Problemet me perceptimin e thellësisë

Qepalla e sipërme që bie ose ulet.

Disa fëmijë kanë rrezik më të madh për të pasur ambliopinë. Këtu përfshihen fëmijët që:

Kanë lindur para kohe.

Ishin shumë të vegjël në lindje.

Kanë histori familjare të ambliopisë.

Kanë aftësi të kufizuara në zhvillim.

Ndonjëherë simptomat nuk janë të dukshme përveç nëse bëhet një analizë e syrit.

Ambliopia nuk mund të parandalohet. Por humbja e shikimit që rezulton prej tij mund të shmanget. Shikoni shprehitë e shikimit të fëmijës suaj. Nëse keni ndonjë shqetësim, thirrni mjekun. Filloni të shikoni sytë e fëmijës kur ai/ajo është 3 vjeç. Vazhdoni me kontrollë të rregullta. Kur ambliopia është zbuluar dhe trajtuar herët, fëmijët duhet të jenë në gjendje të shpëtojnë pjesën më të madhe të shikimit të tyre.

Gjatë 7-10 viteve të para të jetës, shikimi zhvillohet shpejt. Lidhje të rëndësishme krijohen mes syrit dhe trurit gjatë kësaj periudhe zhvillimi. Nuk priten përmirësime pas kësaj moshe./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë