Hën, Maj 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë rekomandohet të hahet për syfyr dhe iftar? Flasin ekspertët

Besimtarë myslimanë nga e gjithë bota po festojnë muajin e shenjtë të Ramazanit.

Për ta pasur sa më lehtë agjërimin, dietologët rekomandojnë disa ushqime për syfyr dhe iftar. Në syfyr duhet të hani ushqimet e duhura që ju furnizojnë me energji gjatë ditëve të agjërimit.

Syfyri duhet t’i përmbajë këto ushqime:

Frutat dhe perimet

Pasi që janë të pasura me fibra, pemët dhe perimet janë thelbësore gjatë agjërimit, pasi që e rrisin ndjenjën e të qenit i ngopur, si dhe parandalojnë kapsllëkun. Gjithashtu, ato përmbajnë vitamina dhe minerale të cilat janë vitale për shëndetin e mirë.

Oriz dhe alternativa tjera

Ushqimet me karbohidrate dhe fibra si orizi ngjyrë kafe dhe buka me miell të pasitur marrin më shumë kohë të treten, gjë që i mban nivelet e energjisë më gjatë.

Mish dhe alternativa tjera

Mishi i pulës, peshku dhe produktet tjera djathore pa yndyrë janë burim i mahnitshëm i proteinës, si dhe e kufizojnë yndyrën. Veç kësaj, ato ndihmojnë në forcimin e sistemit të imunitetit.

Për iftar

Iftari është koha ku i rimerrni energji, prandaj këtu duhet t’i konsumoni të gjitha ushqimet e duhura që ju ngopin.

Frutat dhe perimet
HPB rekomandon dy pjata pemë dhe dy pjata perime brenda dite. Sigurohuni që ta keni nga një pjatë të secilës gjatë ramazanit.

Orizi dhe alternativat tjera

Buka me miell të pasitur, petët e krundeve etj., janë karbohidrate komplekse që e furnizojnë trupin me energji, fibra dhe minerale. Ndryshe nga ushqimet me sheqer dhe ëmbëlsirat që digjen shumë shpejt, ato do t’ju furnizojnë me nivele më të forta të nivelit të energjisë.

Mish dhe alternativa tjera

Hani ushqime si pula, peshku, vezët dhe produkte tjera djathore. Gjithashtu, për t’i mbajtur shujtat e shëndetshme kufizojeni përdorimin e vajit.

Youtube

Arkiva

Kategoritë