Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është gripi dhe pse duhet të vaksionohemi?

Shkruar nga: Dr. Valbona Blaku, specialiste e Mjekësisë Familjare
OML Staff

Gripi është një infeksion viral i rrugëve të frymëmarrjes që përhapet nga personi në person përmes kollitjes, teshtitjes dhe kontaktit me sipërfaqet e kontaminuara.Në klimat më të ftohta, gripi është sezonal. Në disa vende , sezoni i gripit mund të fillojë qysh në tetor dhe të përfundojë në Maj. Në rajone të ngrohta të botës, ai mund të jetë i pranishëm gjatë gjithë vitit. Gjatë secilës sezon të gripit, ekzistojnë shumë lloje të gripit të pranishëm, por zakonisht një ose dy shtame mbizotërojnë dhe njifen si “gripi sezonal” i atij viti. Gripi mund të shkaktojë një spektër të sëmundjes, nga i butë në i rëndë, dhe nganjëherë mund të jetë fatale. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), miliona njerëz marrin gripin çdo vit dhe mijëra njerëz janë shtruar në spital. Vdekjet sezonale të lidhura me gripin janë të vështira për t’u vlerësuar dhe ndryshojnë nga viti në vit.Me gripin e zakonshëm sezonal, shkalla më e lartë e infeksionit shihet më shumë tek të rinjtë, gratë që janë shtatëzënë dhe njerëzit me sistem imuniteti të dobët (të kompromentuar) ose sëmundje para-ekzistuese të mushkërive, por të moshuarit janë veçanërisht të prekshëm. Vdekjet më të mëdha të lidhura me gripin dhe shtrimet në spital ndodhin tek ata mbi 65 vjeç. Vlerësimi i numrit aktual të rasteve të gripit është i vështirë sepse shumë nga ata që marrin grip nuk kërkojnë trajtim mjekësor dhe, nga ata që bëjnë, vetëm një numër i vogël testohen. Testimi është më i zakonshëm për njerëzit që janë në spital, por në përgjithësi, rastet e konfirmuara nga laboratori i gripit përfaqësojnë vetëm një përqindje të vogël të atyre në një komunitet që në të vërtetë kanë grip.Tre lloje të virusit të gripit mund të infektojnë njerëzit. Llojet A dhe B shkaktojnë pandemitë vjetore të gripit dhe shumicën e epidemive. Tipi C mund të shkaktojë sëmundje të butë të frymëmarrjes dhe nuk mendohet se shkakton epidemi.Viruset e gripit A dhe B ndryshojnë me kalimin e kohës; ata mund të mutojnë (lëvizje antigjenike) për të zhvilluar shtame të ndryshme. Llojet sezonale të gripit mund të pësojnë një seri ndryshimesh gjenetike (ndërrim antigjenik) në mënyrë që njerëzit të mos kenë më imunitet nga infeksionet paraprake ose vaksinimet. Zakonisht, një lloj i vetëm i virusit të influencës A do të mbizotërojë gjatë një sezoni të veçantë gripi, megjithëse mund të ketë një përzierje të A dhe B që shkakton shpërthime në komunitet në të njëjtën kohë.Kur një numër i madh njerëzish janë të ndjeshëm ndaj një virusi, mund të ndodhë një epidemi e gripit. Një shqetësim i veçantë është përhapja e një virusi në nivel global, duke rezultuar në një pandemi. Gripi A mund të pësojë një ndryshim të madh gjenetik që mund ta bëjë virusin të jete shumë më vdekjeprurës dhe më i lehtë për t’u transmetuar.Vaksinat e gripit që zhvillohen çdo vit për të parandaluar infeksionin e gripit bazohen në të dhëna se cilat lloje ka të ngjarë të jenë më të zakonshme atë sezon. Ato zakonisht përmbajnë forma të të virusit të dobësuar ose virus joaktiv që synojnë dy llojet e gripit A dhe një tendosje të gripit B. Lloje të ndryshme të viruseve të gripit shkaktojnë sëmundje te njerëzit dhe në shumë kafshë, duke përfshirë zogjtë, derrat , qentë, balenat, kuajt dhe pulat. Llojet e gripit njerëzor kalojnë lehtësisht nga personi në person, por shumica e llojeve të gripit të kafshëve rrallë infektojnë njerëzit. Kur ata e bëjnë këtë, është pothuajse ekskluzivisht kur ka një kontakt të ngushtë të kafshëve, siç është një person që rrit pulat ose derrat. Këto infeksione zakonisht nuk paraqesin rrezik për transmetimin nga personi në person.Shqetësimi i vazhdueshëm i komuniteteve mjekësore në botë është se një lloj gripi që po infekton kafshë, siç janë zogjtë ose derrat, do të mutojë mjaftueshëm dhe do të shkaktojë sëmundje serioze dhe vdekje te njerëzit (të cilët nuk kanë antitrupa mbrojtës kundër tij) dhe se do të bëhet një tendosje që transmetohet lehtësisht nga njeriu te njeriu.Për shembull, gjatë sezonit të gripit 2009-2010, pati një lloj gripi A të sezonit, si dhe një tendosje të re të identifikuar si gripi A H1N1 2009 (ndonjëherë i quajtur gripi i derrit). Sipas CDC, kjo soj e re shkaktoi shumicën e infeksioneve të gripit në 2009-2010, dhe Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e shpalli virusin H1N1 2009 një pandemi, pasi shkaktoi shpërthime të shumta të gripit në të gjithë botën në të njëjtën kohë.

Shenjat dhe simptomat -Për shumicën e njerëzve, gripi sezonal është një sëmundje e moderuar që shkakton simptoma të tilla si:Lodhje, Ethe, të dridhura, Hundëzënie, Dhimbje të fytit, Dhimbje koke, Dhimbje muskulore, Dobësi ,Kollë, Me disa tendosje, Diarre dhe të vjella. Këto simptoma mund të shihen edhe me një sërë gjendjesh të tjera dhe infeksioneve virale sezonale.Gripi, megjithatë, mund të jetë i rëndë dhe të çojë në komplikime të tilla si pneumonia virale ose pneumonia bakteriale sekondare tek shumë të rinjtë, të moshuarit, tek ato që janë shtatëzënë, dhe në ata me kushte themelore të tilla si astma, sëmundja e mushkërive, sëmundje të zemrës, diabeti, sëmundjet e veshkave, sëmundjet e mëlçisë dhe në ato me sistem imuniteti të dobësuar (të komprometuar) si me kancerin ose HIV / AIDS. Koha mesatare nga ekspozimi i parë ndaj sëmundjes (periudha e inkubacionit) për grip është rreth dy ditë, dhe varion nga një deri në katër ditë. Simptomat e pakomplikuara zakonisht zgjasin rreth tre deri në shtatë ditë. Njerëzit hedhin virus dhe janë infektivë rreth një ditë para se të shfaqen simptomat dhe më pas për rreth pesë deri në dhjetë ditë, ose rreth 24 orë pasi të mbarojë ethet e tyre. Fëmijët dhe ata me sistem imuniteti të kompromentuar mund të jenë infektues për më gjatë.

Testet – Shumë individë me grip nuk testohen. Ata ose nuk kërkojnë trajtim mjekësor ose mjeku i tyre i kujdesit shëndetësor bën diagnozën e gripit të mundshëm bazuar në simptomat e personit, faktin që është sezoni i gripit, dhe bazuar në praninë e gripit në komunitet. Kjo është pjesërisht sepse testet e shpejta të influencës nuk do të zbulojnë çdo rast të gripit dhe pjesërisht sepse testet më përfundimtare kërkojnë shumë kohë për të qenë të dobishëm për të udhëhequr trajtimin. Nëse do të jetë e dobishme për të ndihmuar mjekët e kujdesit shëndetësor të marrin vendime për trajtimin, testimi duhet të bëhet brenda 3 deri në 4 ditë nga fillimi i simptomave.Testimi kryhet kryesisht për ata që janë të sëmurë rëndë (të shtruar në spital) dhe për ata që janë në rrezik për një rast të rëndë të gripit ose për komplikime.

• Testet laboratorike-Disa lloje të ndryshme të testeve të gripit mund të përdoren për të zbuluar një infeksion. Kjo perfshin:

• Testet e shpejta të influencës – këto zakonisht japin rezultate relativisht shpejt. Disa lloje mund të zbulojnë vetëm gripin A; të tjerët mund të zbulojnë si A ashtu edhe B, por jo të bëjnë dallimin midis tyre. Akoma të tjerë mund të zbulojnë dhe bëjnë dallimin midis gripit A dhe B, dhe disa janë më të aftë të bëjnë dallimin midis llojeve të gripit A, siç është H1N1.Detektimi i shpejtë i antigjenit të testit diagnostikues të influencës – përdoret për të zbuluar antigjenet e gripit në një mostër të frymëmarrjes. Këto kanë ndjeshmëri të kufizuar dhe në përgjithësi do të zbulojnë 40-70% të rasteve të gripit.

• Testet molekulare (p.sh., Reagimi i Zinxhirit të Polimerazës se kundert -Transkriptimi në RT-PCR) – këto teste zbulojnë materialin gjenetik viral të influencës (ARN) në një mostër. Ato janë përgjithësisht më të ndjeshme dhe specifike për virusin e gripit sesa testet e shpejta të antigjenit. Ata do të identifikojnë 66% deri 100% të rasteve të gripit, në varësi të testit të përdorur.

• Kultura virale disponueshmëria e kulturave virale po zvogëlohet pasi shumica e laboratorëve miratojnë analiza molekulare për të zbuluar infeksione virale. Kulturat virale janë të kushtueshme dhe më të vështira për t’u kryer dhe zgjasin 3 deri në 10 ditë për të dhënë një rezultat, gjë që i bën ata më pak të dobishëm klinikisht për vlerësimin e një individi. Kultura mund të zbulojë gripin A dhe B dhe të përcaktojë sojin dhe nëntipin e gripit, i cili ndihmon në formulimin e vaksinës së gripit për vitin e ardhshëm dhe të identifikojë llojet e shfaqura që mund të çojnë në një pandemi. Kulturat mund të zbulojnë viruse të tjera të frymëmarrjes që mund të shkaktojnë simptoma të dikujt.
• Strep test — për të kontrolluar fytin
• Testi i antigjenit RSV për të kontrolluar virusin sincicial të frymëmarrjes, virus që shpesh infekton fëmijë të vegjël dhe të moshuar dhe mund të imitojë gripin
• Kultura e pështymës — për të kërkuar shkaqe bakteriale dhe / ose kërpudhore të një infeksioni respirator
• Testet e gjakut — të tilla si një panel gjithëpërfshirës metabolik (CMP) ose numërimin e plotë të gjakut (CBC) për të monitoruar shëndetin dhe funksionimin e organeve të tilla si mushkëritë dhe veshkat
• Teste jo-laboratorike- X-ray – kraharorit – ndonjëherë bëhet për të vlerësuar mushkëritë e një personi me simptoma të pneumonis .

Trajtimi -Shumë njerëz që sëmuren nga gripi janë me simptoma të moderuara dhe nuk kërkojnë trajtim mjekësor. Ata mund të marrin kujdes përkrahës që përfshin pirjen e lëngjeve të mjaftueshme, pushim te mjaftueshëm shtrati dhe marrjen e ilaçeve per dhimbje dhe ulje të etheve për të lehtësuar simptomat derisa infeksioni të zgjidhet. Megjithatë, ilaçet antivirale janë të disponueshme për të trajtuar ata që kanë grip. Ato duhet të fillojnë sa më shpejt të jetë e mundur pas shfaqjes së simptomave. Kur administrohen brenda 48 orëve të para të fillimit të simptomave, ato mund të zvogëlojnë ashpërsinë dhe kohëzgjatjen e sëmundjes.CDC rekomandon trajtim për ata me grip të konfirmuar ose të dyshuar që kanë sëmundje të rëndë, të ndërlikuar ose progresive ose që janë në spital, dhe për ata që rrezikojnë nga komplikime të rënda. Njerëzit me rrezik të lartë mund të trajtohen para se të sëmuren (kimioprofilaksia antivirale) nëse ata kanë qenë në kontakt të ngushtë me dikë që ka grip.Ata që zhvillojnë komplikime sekondare, siç është pneumonia bakteriale, do të kërkojnë gjithashtu antibiotikë.

Parandalimi- Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandon që të gjithë femijet mbi 6 muaj , të moshuarit dhe më të vjetërit të marrin një vaksin të qëlluar gripi ne çdo sezon . Në veçanti, njerëzit që janë në rrezik të lartë të komplikimeve nga gripi duhet të marrin vaksinën. Këto përfshijnë fëmijë të vegjël, të moshuar, banorë të shtëpive të infermierisë dhe institucioneve të tjera të kujdesit për një kohë të gjatë, gratë shtatzëna dhe njerëzit me kushte para-ekzistuese të tilla si astma, COPD, sëmundjet e zemrës dhe çrregullimet e mëlçisë ose veshkave. Ju gjithashtu mund të ndërmarrni veprime për të minimizuar përhapjen e gripit. Larja e plotë dhe e shpeshtë e duarve, pastrimi i sipërfaqeve të kontaminuara potencialisht, kollitja dhe teshtitja në paculete , kur sëmuren qëndrimi në shtëpi dhe kufizimi i kontakteve me njerëzit e tjerë janë të gjitha veprimet e rëndësishme që ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së gripit.

Të gjitha testimet e nevojshme ju mund t’i realizoni në Olive Medical & Laboratory me saktësinë më të madhe.

Youtube

Arkiva

Kategoritë