Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është BOTOX-i?

Terapia e injeksionit të toksinës botuline (e njohur edhe si “terapi BOTOX” ose onabotulinumtoxina) përdoret për të trajtuar çrregullimin distonia – neuromuskulare që prodhon kontraktime muskulore të pavullnetshme ose spazma – që prek muskujt që kontrollojnë lëvizjen në sy, qafë, fytyrë, gjymtyrë, , ose muskujt e butë në fshikëz. Qëllimi i terapisë është reduktimi i shpeshtësisë së muskujve dhe dhimbjes.

Në tetor 2010, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Farmaci (FDA) aprovoi injeksione BOTOX për trajtimin e migrenave kronike në të rriturit të cilët përjetojnë dhimbje koke në 14 ose më shumë ditë çdo muaj. Ky trajtim përfshin injeksione të shumta në kokë dhe qafë, të administruar çdo 12 javë.

Toksina e botulinumit është një neurotoksin që prodhohet nga Clostridium botulinum, një bakter që shkakton helmim me ushqim (botulizëm). Ekzistojnë shtatë lloje të njohura të C. botulinumit toksin, por vetëm llojet A; (BOTOX Cosmetic) dhe B (Myobloc) përdoren si trajtime mjekësore.

Toksina e botulinumit është provuar të jetë e dobishme në trajtimin e shumë formave të distoniës, duke përfshirë këtu:

Mbylljen e pavullnetshme të qepallave

Strabismus-misalignmentet e syve

Tkurrjen e papritur të muskujve në njërën anë të fytyrës

dhimbje spazmatike, ose dhimbje të qafës së mitrës-muskujve në qafë që shkakton kokën të kthehet në njërën anë dhe nganjëherë përpara ose prapa

Paaftësia e madhe për të urinuar që kërkon kateterizim

Përsëritje të pjesëve të fjalëve të tëra, pushime të gjata, tinguj të zgjatur

Neuronet prodhojnë përfundime të reja nervore që riaktivizojnë distoninë, prandaj përmirësimi nuk zgjat shumë dhe trajtimi zakonisht përsëritet çdo 3 deri në 4 muaj. Terapia fizike ose profesionale merret zakonisht për të shtrirë dhe rivendosur funksionin normal të muskujve. Disa pacientë zhvillojnë antitrupa të toksinës me kalimin e kohës, duke e bërë trajtimin joefektiv.

Efektet anësore të BOTOX-it

Terapia e toksinës së botulinumit është një trajtim i sigurt dhe efektiv kur jepet në sasi shumë të vogla nga një neurolog i kualifikuar. Disa pacientë përjetojnë dobësi të përkohshme në grupin e muskujve që trajtohen. P.sh., ptosis (qepalla e venitur) mund të zhvillohet pas trajtimit të blefarospazmës. Simptoma të ngjashme me gripin zhvillohen në disa, por rrallë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë