Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ta parandalojmë kancerin e syrit?

A e dini se kanceri i syrit është e vetmja sëmundje okulare kërcënuese për jetën?

 Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, 80% e njerëzve të diagnostikuar me tumore okulare pasi marrin trajtim të hershëm mbijetojnë. Gjendja është e rrallë por mund të ndodhë në çdo moshë dhe ka më shumë gjasa të prekë të moshuarit.

Cilat janë simptomat e kancerit të syrit?

Kanceri i syrit besohet të nisë në shtresën e mesit të syrit. Kjo është zona e vizionit që mban enët e gjakut. Simptomat përfshijnë:

Spote të zeza të lundrueshme

Humbja e shikimit

Zhvendosja e syve

Sy të përlotur

Vizioni i dobët dhe humbja e vizionit periferik

Në shumicën e rasteve, tumori ndryshon formën dhe madhësinë. Në të tjerat, tumori zhvillohet në irisin dhe në konjuktivën – një embrane me lagështi që mbulon syrin.

Cilat janë faktorët e rrezikut të kancerit të syve?

Ende nuk dihen shkaqet e sigurta të kancerit të syve. Megjithatë, si kanceri i lëkurës, studimet tregojnë se njerëzit me flokë të kuqe ose bjonde, lëkurë të zbehtë dhe sy të lehtë mund të kenë një shans më të lartë. Nëse keni një sindrom atipik, rreziku juaj për tu prekur nga melanoma, dhe nga zgjerimi, mund të jetë më e lartë se të tjerat. Sindromi shkakton zhvillimin e rreth 100 moleve në formë anormale në trup. Hulumtuesit po punojnë gjatë gjithë kohës për të konfirmuar nëse prindërit me këtë sindrom mund ta kalojnë atë tek fëmijët e tyre apo jo. Faktorët e rrezikut rriten nëse jeni më i ekspozuar ndaj rrezet UV natyrale ose artificiale. Shanset gjithashtu rriten nga një dëmtim në sy.

A mund të parandalohet kanceri i syrit?

Rreziqet në punë janë kontribuesit më të zakonshëm të kancerit të syve. Nëse punoni në një fabrikë kimike ose në një objekt saldimi, përdorni gjithmonë syze dielli për të mbrojtur sytë tuaj. Peshkatarët, fermerët dhe punëtorët e lavanderisë janë gjithashtu në rrezik të lartë. Ashtu si lëkura e melanomës, ju mund të parandaloni kancerin e syve duke shmangur ekspozimin ndaj rrezet e diellit direkte./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë