Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë është terapia fizike?


Mjeku juaj mund të sugjerojë këtë lloj trajtimi nëse keni pasur një dëmtim apo sëmundje që e bën të vështirë të kryeni detyrat e përditshme.

Terapia fizike (PT) është kujdes që ka për qëllim të lehtësojë dhimbjen dhe t’ju ndihmojë të funksiononi, lëvizni dhe të jetoni më mirë. Ju duhet të:

Lejoni dhimbjen

Përmirëso lëvizjen ose aftësinë

Parandaloni ose shëroheni nga një lëndim sportiv

Parandalimi i aftësisë së kufizuar ose operacionit

Rehabilitimi pas një aksidenti, aksidenti, dëmtimi ose operacioni

Puna në bilanc për të parandaluar një gabim ose rënie

Menaxhoni një sëmundje kronike si diabeti, sëmundja e zemrës ose artriti

Kontrolloni zorrën tuaj ose fshikëzën

Adaptoni në gjymtyrë artificiale

Mësoni të përdorni pajisje ndihmëse

Njerëzit e të gjitha moshave marrin terapi fizike. Ajo mund të trajtojë një sërë problemesh shëndetësore.

Çfarë është një terapist fizik?

Këta profesionistë të licencuar të shëndetësisë marrin trajnim specifik të diplomuar në terapinë fizike. Ju mund t’i dëgjoni ata të quajtur PT ose fizioterapeutë.

Disa PT kanë një diplomë master. Të tjerë gjithashtu kanë një doktoraturë në terapi fizike. Ata duhet të kalojnë një provim kombëtar për t’u certifikuar. Ata janë të licencuar nga shtetet ku ata praktikojnë.

Terapeutët fizikë shikojnë nevojat tuaja dhe drejtojnë terapinë tuaj. Ata mund të kryejnë trajtime me dorë për simptomat tuaja. Ata gjithashtu mësojnë ushtrime të veçanta për t’ju ndihmuar të lëvizni dhe të punoni më mirë.

Në shumicën e shteteve, ju mund të shkoni direkt në një terapist fizik pa një rekomandim nga mjeku juaj. Ose doktori juaj mund të përshkruajë atë. Nëse keni një sëmundje apo lëndim serioz, një PT nuk do të zërë vendin e mjekut tuaj. Por ai do të punojë me mjekët dhe profesionistët e tjerë të kujdesit shëndetësor për të udhëhequr trajtimet. Ju do të ndjeheni më mirë dhe do të keni më shumë gjasa të merrni funksionin e plotë në zonën që trajtohet.

Terapistët Fizikë shpesh kanë asistentë. Ata janë gjithashtu të trajnuar për të bërë shumë lloje të trajtimeve fizike.

Çfarë bën një Terapist Fizik?

Në sesionin tuaj të parë të terapisë, PT juaj do të shqyrtojë dhe vlerësojë nevojat tuaja. Ai do t’ju bëjë pyetje në lidhje me dhimbjen tuaj ose simptoma të tjera, aftësinë tuaj për të lëvizur ose për të kryer detyrat e përditshme, sa mirë po fle dhe për historinë tuaj mjekësore.

Terapisti Fizik do t’ju japë teste për të matur:

Sa mirë mund të lëvizni, të arrini, të përkulni ose të kuptoni

Sa mirë ecni apo ngjitni hapa

Rrahjet e zemres suaj ose ritmin ndersa jane aktive

Qëndrimi ose bilanci juaj

Pastaj, ai do të punojë me ju për të krijuar një plan trajtimi. Do të përfshijë qëllimet tuaja personale si funksionimi dhe ndjenja më e mirë, plus ushtrime ose trajtime të tjera për t’ju ndihmuar të arrini ato.

Ju mund të merrni më pak ose më shumë kohë për të arritur qëllimet se sa njerëzit e tjerë në terapinë fizike. Gjithkush është ndryshe. Ju gjithashtu mund të keni sesione më shumë ose më pak se të tjerët. Ajo varet vetëm nga nevojat tuaja.

Ju mund të përfshini:

Ushtrime ose shtrirje të udhëhequra nga terapisti juaj

Masazh, ngrohje, ose terapi të ftohtë, terapi me ujë të ngrohtë ose ultratinguj për të lehtësuar dhimbjet e muskujve

Rehabilitim për t’ju ndihmuar të mësoni të përdorni një gjymtyrë artificiale

Praktika me vegla që ndihmojnë të lëvizni ose të qëndroni të balancuar, si një kallam ose këmbësor

Terapisti juaj do të shikojë progresin tuaj dhe do të rregullojë trajtimet tuaja sipas nevojës.

Ju mund të bëni stërvitjet që terapisti juaj t’ju mëson në shtëpi mes sesioneve. Kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni në rrugën e duhur dhe të përmirësoni aftësinë tuaj.

Ku e merrni Terapistin Fizik?

Terapistët Fizik ndonjëherë vijnë në shtëpinë tuaj për të udhëhequr terapinë tuaj. Ata gjithashtu punojnë në:

Spitale

Klinika ambulatore

Qendrat e mjekësisë sportive

Zyrat private mjekësore

Shtëpitë e infermierisë

Shtëpitë e jetesës të ndihmuar

Qendrat e rehabilitimit

Zyrat dhe vendet e punës

Shkollat ​​ose kolegjet./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë