Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dimë për abortin?

Aborti mjekësor është përdorimi i ilaçeve për t’i dhënë fund shtatzënisë së padëshiruar. Mjekësia ndihmon në largimin e fetusit dhe placentës nga barku i nënës (mitrës).

Ka lloje të ndryshme të aborteve mjekësore:

Aborti zgjedhor bëhet sepse një grua zgjedh  t’i japë fund shtatzënisë.

Një abort me zgjedhje nuk është i njëjtë me abortin. Abortimi është kur një shtatzëni  përfundon më vete përpara javës së 20 të shtatzënisë. Abortet nganjëherë quhen aborte spontane.

Aborti kirurgjik përdor kirurgji për t’i dhënë fund shtatzënisë.

Përshkrimi

Një abort mjekësor ose jo-kirurgjik mund të bëhet brenda 7 javëve nga dita e parë e periudhës së fundit të gruas. Një kombinim i ilaçeve të hormoneve me recetë përdoret për të ndihmuar trupin të heqë indet e fetusit dhe të placentës. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju japë ilaçet pasi të bëni një provim fizik dhe të bëni pyetje rreth historikut tuaj mjekësor.

Pasi të keni marrë ilaçin, trupi juaj do të dëbojë indet e shtatzënisë. Shumica e grave kanë gjakderdhje të moderuar. Ofruesi juaj mund të përshkruajë ilaçe për dhimbje dhe përzierje nëse është e nevojshme për të lehtësuar siklet tuaj gjatë këtij procesi.

Pse kryhet procedura

Aborti mjekësor mund të konsiderohet kur:

Gruaja nuk mund të dëshirojë të jetë shtatzënë (aborti zgjedhor).

Foshnja në zhvillim ka një defekt të lindjes ose një problem gjenetik.

Shtatzënia është e dëmshme për shëndetin e gruas (abort terapeutik).

Shtatzënia rezultoi pas një ngjarjeje traumatike si përdhunimi ose incesti.

Rreziqet

Rreziqet e abortit mjekësor përfshijnë:

Gjakderdhjet e vazhdueshme

Diarre

Indet e shtatzënisë nuk kalojnë plotësisht nga trupi, duke e bërë të nevojshme përdorimin e kirurgjisë

infeksion

Dhimbje

Të vjella

Vendimi për t’i dhënë fund shtatzënisë është shumë personal. Për të ndihmuar në peshimin e zgjedhjes tuaj, diskutoni ndjenjat tuaja me një këshilltar, ofrues, ose një anëtar të familjes ose mik.

Testet e bëra para kësaj procedure:

Provimi i legenit është bërë për të konfirmuar shtatzëninë.

Një test i gjakut HCG mund të bëhet për të konfirmuar shtatzëninë.

Një test gjaku është bërë për të kontrolluar llojin tuaj të gjakut. Bazuar në rezultatin e provës, mund të keni nevojë për një shtënë të veçantë për të parandaluar probleme nëse mbesim shtatzënë në të ardhmen. Shtënia quhet Rho (D) globulin imunitar (RhoGAM dhe markat e tjera).

Ultratinguj vaginal ose abdominal mund të bëhen për të përcaktuar moshën e saktë të fetusit dhe vendndodhjen e saj në mitër.

Pas procedurës

Ndjekja me ofruesin tuaj është shumë e rëndësishme. Kjo është për t’u siguruar që procesi është përfunduar dhe të gjithë indet janë dëbuar. Mjekësia nuk mund të funksionojë në një numër shumë të vogël të grave. Nëse kjo ndodh, një dozë tjetër e ilaçit ose një procedurë kirurgjike aborti duhet të bëhet.

Shërimi fizik më shpesh ndodh brenda pak ditësh. Do të varet nga faza e shtatzënisë. Presim disa gjakderdhje vaginale.

Një dush të ngrohtë, ose një shishe me ujë të nxehtë të mbushur me ujë të ngrohtë të vendosur në bark mund të ndihmojë në lehtësimin e sikletit. Nuk bëni ndonjë aktivitet të fuqishëm për disa ditë. Detyrat e shtëpisë janë të bukura. Shmangni marrëdhëniet seksuale për 2-3 javë. Një periudhë normale menstruale duhet të ndodhë në rreth 4-6 javë.

Ju mund të mbeteni shtatzënë para periudhës tuaj të ardhshme. Sigurohuni që të bëni rregullime për të parandaluar shtatzëninë, veçanërisht gjatë muajit të parë pas abortit.

Prognoza

Abortimet mjekësore dhe kirurgjike janë të sigurta dhe efektive. Ata rrallë kanë komplikime serioze. Është e rrallë për një abort mjekësor që të ndikojë në fertilitetin e një gruaje ose aftësinë e saj për të lindur fëmijët në të ardhmen./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë