Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse ndodh aborti?

Aborti është humbja spontane e një shtatëzënie përpara javës së 20-të. Rreth 10 deri 20 përqind e shtatëzënive të njohura mbarojnë me abort. Por numri aktual ka gjasa të jetë më i lartë sepse shumë gra nuk e dinë se janë shtatzënë.

Abortimi është një përvojë relativisht e zakonshme – por kjo nuk e bën atë më të lehtë.

Më poshtë do të kuptoni se çfarë mund të shkaktojë abortin, çfarë rrit rrezikun dhe çfarë kujdesi mjekësor mund të jetë i nevojshëm.

Simptomat

Shumica e gabimeve ndodhin para javës së 12-të të shtatzënisë.

Shenjat dhe simptomat e një aborti mund të përfshijnë:

Gjakderdhje

Dhimbje ose shtrëngime në barkun tuaj ose në pjesën e poshtme të shpinës

Lëngje ose inde që kalojnë nga vagina juaj

Mbani në mend se shumica e grave që pësojnë gjakderdhje në tremujorin e parë vazhdojnë të kenë shtatzëni të suksesshme.

Shkaqet

Gjene jonormale ose kromozome

Shumica e aborteve ndodhin sepse fetusi nuk zhvillohet normalisht. Rreth 50 për qind e tyre lidhen me kromozomet ekstra ose të zhdukura. Më shpesh, problemet e kromozomit rezultojnë nga gabimet që ndodhin rastësisht kur embrioni ndahet dhe rritet – jo probleme të trashëguara nga prindërit.

Anomalitë kromozomale mund të çojnë në:

Opi i çrregullt

Opi i dëmtuar ndodh kur nuk ka formë të embrionit.

Rrjedhje fetale intrauterine

Në këtë situatë, një embrion formohet, por ndalon zhvillimin dhe vdes para se të ndodhë ndonjë simptomë e humbjes së shtatzënisë.

Shtatzënia molare dhe shtatëzania e pjesshme molare

 Me një shtatzëni molare, të dy grupet e kromozomeve vijnë nga babai. Shtatzënia molare shoqërohet me rritje jonormale të placentës; zakonisht nuk ka zhvillim të fetusit.

Një shtatzëni e pjesshme molare ndodh kur mbeten kromozomet e nënës, por babai siguron dy grupe kromozomesh. Zakonisht lidhet me anomalitë e placentës dhe një fetus anormal.

Në disa raste, gjendja shëndetësore e nënës mund të çojë në abort. Shembujt përfshijnë:

Diabeti i pakontrolluar

infeksionet

Probleme hormonale

Probleme te mitrës ose qafës së mitrës

Sëmundje tiroide.

Faktorë të ndryshëm rrisin rrezikun e abortit, duke përfshirë:

Mosha

 Gratë më të moshuara se 35 vjeç kanë një rrezik më të lartë të abortit sesa gratë më të reja. Në moshën 35 vjeç, rreziku është 20 për qind. Në moshën 40-vjeçare, rreziku është rreth 40 për qind. Dhe në moshën 45-vjeçare, rritet në 80 për qind.

Dështimet e mëparshme

Gratë që kanë pasur dy ose më shumë aborte të njëpasnjëshme janë në rrezik më të lartë.

Kushtet kronike

Gratë që kanë një gjendje kronike, të tilla si diabeti i pakontrolluar, kanë një rrezik më të lartë të abortit.

Probleme të mitrës ose cervikale

 Disa anomalitete të mitrës ose inde të dobëta të qafës së mitrës (qafës së mitrës së paaftë) mund të rrisin rrezikun e abortit.

Pesha

Duke qenë nën peshë ose duke qenë mbipeshë lidhet me një rrezik në rritje të abortit.

Shpesh, nuk mund të bëni asgjë për të parandaluar një abort.

Thjesht përqendrohuni në kujdesjen e mirë për veten dhe fëmijën tuaj:

Kërkoni kujdes të rregullt prenatal

Shmangni faktorët e njohur të rrezikut të dështimit – të tilla si pirja e duhanit, pirja e alkoolit dhe përdorimi i paligjshëm i drogës

Merrni një multivitaminë të përditshme

Nëse keni një gjendje kronike, punoni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor për ta mbajtur nën kontroll./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë